mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Hauk Zoltán
Hauk Zoltán
HEROE
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az NMHH stratégiájának része az 5G-szolgáltatás biztosítása
2018-10-01 15:25 [MTI + Mediainfo.hu]

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) stratégiájának része az 5G-szolgáltatásokhoz szükséges frekvenciák biztosítása a közeljövőben.

Karas Monika, a hatóság elnöke az Internet Hungary 2018. konferencia megnyitóján bejelentette: az NMHH megkezdte a 2019 közepére tervezett frekvenciaértékesítés előkészítését, amelynek keretében elsődlegesen a 700 és a 3400-3800 megahertzes frekvenciasávokat kínálják majd fel a szolgáltatóknak.

Közös érdeknek nevezte az 5G-hálózat bevezetését, amely a nagyobb adatátviteli sebesség mellett sok új lehetőséget nyit a felhasználók előtt, a többi között az okos eszközök hálózatba szervezését.

Emellett olyan változásokat indíthat el, olyan adatforgalomra lesz képes, amely a vezetékes szolgáltatókkal is versenyhelyzetbe hozza a mobilszolgáltatókat - tett hozzá.

Közölte: vizsgálják annak lehetőségét, hogy az 1,5 gigahertzes, 2,2 és a 2,6 gigahertzes frekvenciasávok egésze, illetve azok még fel nem használt részei is az értékesítés tárgyai legyenek.

Elmondta: az 5G-frekvencia értékesítése új szabályozási kihívásokat is jelent az NMHH-nak, a tervek szerint az idei év végére összeállítják a jogi feltételeket tartalmazó tervezeteket, és jövő nyár elején indítják el az értékesítési eljárást.

"Minden szükséges intézkedést megteszünk azért, hogy a rendelkezésre álló sávok felhasználhatók legyenek 5G-célokra" - fogalmazott. Az NMHH célja, hogy a felhasználók részére mielőbb elérhető, jó minőségű, sokszínű és innovatív 5G-szolgáltatások álljanak rendelkezésre az egyenlő hozzáférés elvét figyelembe véve - mondta.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója azt mondta: hisz abban, hogy a cég kulcsszerepet játszik majd az ország gyors digitális fejlődésében, nem utolsósorban az UPC felvásárlásával, amellyel egy versenyképes, mobil és vezetékes szolgáltatást nyújtó vállalat jött létre.

A magyar vásárlóknak és vállalkozásoknak előnyös lesz az erősebb verseny, és Magyarország is hasznát látja a fejlett infrastruktúrának, amely a 4G+, a keskeny sávú IoT (Internet of Thing - a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása), az 5G- és az újgenerációs vezetékes hálózatokat is magába foglalja - jegyezte meg.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy a foglalkozások 60 százalékában a tevékenység 30 százaléka már ma is automatizálható.

"Azért is hozzuk létre a mesterséges intelligencia koalíciót, hogy az új technológiák ne kiszorítsák a munkavállalókat, hanem együttműködjenek velük" - tette hozzá.

Szólt arról, hogy Magyarország alapinfrastruktúra terén jól áll, átlagon felüli a lefedettség a szélessávú infrastruktúrában, a 4G-hálózat az egyik leggyorsabb Európában, és "elköteleztük magunkat az 5G-fejlesztések iránt" - mondta.

Megjegyezte azt is, hogy bár 2010 és 2017 között megfeleződött a digitális íráskészséggel nem rendelkezők aránya, a 16-74 év közötti lakosság 17 százaléka, 1,4 millió ember még mindig nem használ internetet. "Több tízmilliárd forintot költünk arra, hogy a hátrányos helyzetű régiókba is eljusson a digitalizáció" - tette hozzá.

A konferencia szünetében a Vodafone a Huawei-jel együttműködve sajtótájékoztatón mutatta be, hogy hálózatuk 5G-kapcsolaton keresztül, valós időben HD-minőségű videotartalmat közvetít a világhálóra.

Budai J. Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese elmondta: ez azért különleges, mert a kapcsolat 3,5 gigahertzes frekvencián jött létre. "A hazai mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone rendelkezik kereskedelmi 5G-szolgáltatásra használható frekvenciablokkal" - tette hozzá.

A bemutatón a Vodafone budapesti székházában zajlott e-sportmérkőzést közvetítették Siófokra, innen 5G-kapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, az adást a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján láthatták az érdeklődők.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az első, nagyközönségnek bemutatott 5G-demóhoz egy meglévő 4G-hálózattól független teszthálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt. Az aktív antenna lényege, hogy a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, amivel növeli az átvitel hatékonyságát.

A jövőben az 5G bevezetésével ugyanez a megoldás, a HD-minőségű videók élő közvetítése sportmérkőzéseken túl, akár mentőautókban is használható lesz majd, így például a kórházi diagnosztika már a betegszállítás közben megtörténhet. Mindehhez szükségesek lesznek az 5G-hálózatok legfontosabb megkülönböztető tényezői: az ultra-alacsony késleltetés, a nagyon magas megbízhatóság, valamint a jelentősen megnövekedett kapacitás és átviteli sebesség - közölték.

A közlemény kitért arra is, hogy az 5G az IoT kommunikáció területén hozza majd a legjelentősebb változást, hiszen a mostaninál több eszköz összeköttetését teszi majd lehetővé, rendkívül gyorsan és ultra-alacsony késleltetéssel.

"A Vodafone-csoport vezető szerepet vállalt az 5G-hez kapcsolódó nemzetközi fejlesztésekben és tesztekben: februárban a Vodafone Spanyolország a világon elsőként létesített sikeres 5G hívást, azóta pedig a Vodafone számos további tesztet indított el többek között Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban" - írták.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Media Hungary (2019. május 7-8.)

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. október 18-19.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!