mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vörös Csilla
Vörös Csilla
Nielsen Közönségmérés Kft.
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Tizenkét film szerepel az idei Verzió versenyprogramjában
2018-10-18 11:10 [MTI + Mediainfo.hu]

Tizenkét film szerepel a versenyprogramban az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet november 6. és 11. között rendeznek Budapesten.

A 15. Verzió versenyfilmjei között a patriarchális társadalmat kritizáló szaudi költőnő története, színielőadásra készülő fehérorosz női börtönlakók élete és az illiberális demokráciák felemelkedéséről szóló körkép is szerepel - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A különféle gyereksorsokat négy film mutatja be a versenyprogramban. Öt szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő gyerek első iskolaévét követi Fernand Melgar A figyelem csodája című filmje egy különleges svájci intézményben, ahol a gyerekek megélhetik azt a szabadságot és biztonságot, ami minden gyereket meg kellene, hogy illessen.

Maasja Ooms holland rendező Alicia című alkotásában a címszereplő egy árvaházban évek óta arra vár, hogy végre örökbe fogadják. A film 2017-ben megkapta az IDFA zsűrijének különdíját.

Alisa Kovalenko Hazai pályán című ukrán-francia-lengyel koprodukciója Alináról, a profi sportolói karrierről álmodó lányról szól, aki tehetségesen futballozik, de amikor testvérei pótmamájává kell válnia, választás elé kerül.

A versenyprogramban szerepel még az Európai Filmdíjra jelölt horvát Nebojsa Slijepcevic Srbenka című filmje is, amely egy szerb lány 1991-es zágrábi meggyilkolásáról szóló avantgárd színházi darab próbáit mutatja meg.

A globális társadalmi változásokra reflektál a Farkasok szabadon című film, amely az úgynevezett Trump-jelenségre keres magyarázatot. Rupert Russel német-amerikai koprodukcióban készült, öt országban három éven át forgatott alkotása egyedi hangú állásfoglalás az illiberális demokráciák felemelkedéséről.

Határhelyzeteket átélő nőkről is vetítenek filmeket az idei fesztiválon. Tizenegy nő készül egy színielőadásra egy fehérorosz börtönszínházban Anasztazia Mirosnyicsenko Első szerep című filmjében. A próbafolyamat mindannyiuk számára felszabadító és átformáló erejű élmény.

Rana Abu Fraiha egy halálosan beteg muszlim beduin nő történetét meséli el az Anyámat követve című filmben, amely elnyerte a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb rendezőjének díját. A muszlim nő zsidó temetőben akar végső nyughelyet magának, de ezzel súlyos érzelmi drámát generál a családban.

Stefanie Brockhaus és Andy Wolff Európai Filmdíjra jelölt, A költőnő című filmje inspiráló történet Hissa Hilal szaudi költőnőről, aki személyes szabadságát kockáztatja azért, hogy egy tévéshowban 70 millió néző előtt kritizálhassa a patriarchális berendezkedést.

Háborús traumákkal küzd Alina Gorlova több díjat nyert, Semmi sem mutatja című ukrán filmjének női főszereplője, míg a Hosszú évszak című alkotás egy libanoni szír menekülttáborba kalauzolja a nézőket. Leonard Retel Helmrich filmje a legjobb holland dokumentumfilm díját kapta a 2017-es IDFA-n.

A Watani, a hazám Marcel Mettelsiefen Oscar-jelölt rövidfilmje alapján készült, és egy család menekülését mutatja be a háború sújtotta Szíriából. A kongói Dieudo Hamadi Kinshasa Makambo című dokumentumfilmje Joseph Kabila brutális rendőrállamába, a kaotikus és sokszor veszélyes Kinshasa városába viszi a nézőt, ahol három aktivista az ellenzék egyesítésén fáradozik, hogy politikai változást érjenek el.

A fővárosban a Toldi és a Művész moziban, valamint a Kino Caféban, a Blinken OSA Archívumban, a Közép-európai Egyetemen (CEU) és a Trafóban tartanak vetítéseket. A fesztivált november 15. és 25. között Pécsen, Szegeden és Kecskeméten is megrendezik.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!