mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Berkes Péter
Dr. Berkes Péter
Ambitious Group
Stratégiai igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Online cigány Mária Rádió indul
2018-11-29 13:35 [MTI + Mediainfo.hu]

Online cigány Mária Rádió indul Romano Maria Radio néven. A rádió hallgatható majd a www.romanomariaradio.hu címen.

Szabó Tamás, a Mária Rádió Egyesület elnöke a rádió indulásáról szóló budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai magyar társadalom két legsúlyosabb kihívása a népességfogyás és az, hogy "végtelen nagy a szakadék a lehetőségekben a többségi és a kisebbségi társadalom között". A kereszténység arra hív bennünket, hogy mindenki tegye meg azt, amit tud a másikért - mondta, hozzátéve: ezért határozták el, hogy elindítanak egy rádiót, amely médiaműhely is.

"Nem önmagában egy rádiót szeretnénk, hanem egy tudásközpontot szeretnénk felépíteni a cigányoknak" - jelentette ki Szabó Tamás.

Szerinte óriási szükség van arra, hogy a romák médiamegjelenéseit ne csak az előítéletes jelenségek uralják, hanem "a valóságos emberi kincsek jelenjenek meg".

Szabó Tamás elmondta azt is, terveik között szerepel, hogy a keresztény felekezetek hagyományos énekeit cigány zenei hagyományok szerint dolgozzák fel.

Székely János szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorizációs Bizottságának vezetője, a Mária Rádió védnöke az mondta: a Romano Maria Radio elsősorban azt az örömhírt szeretné minden cigány hallgatónak átadni, hogy a cigányságuk nem átok, hanem áldás. Mindannyian az Isten teremtményei vagyunk, akármilyen is a bőrünk színe, anyanyelvünk - hangsúlyozta.

A püspök úgy fogalmazott: alig képzelhető el egy boldog, élhető jövő Magyarországon, ha "nem tanulunk meg egymást tiszteletben tartva és egymást segítve együtt élni a közös hazában". Hidat kell építeni a társadalomban a romák és nem romák között, és a legalapvetőbb dolog, amely összekötheti őket, az a közös keresztény hit - mondta.

Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója azt mondta, úgy gondolja, hogy az online rádióval egy új evangelizáció indul el a cigányság körében.

A közreadott sajtóanyag szerint a rádió célja segíteni a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, a cigányság sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni, meg tudja élni. A rádió teret nyit a cigányoknak arra, hogy óvják, megélhessék és bemutathassák kultúrájukat, beszélhessenek történelmükről és hagyományaikról, kifejezhessék véleményüket az őket érintő társadalmi kérdésekről. A nem cigányok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék és megérthessék a cigányokat. A Romano Maria Radio segít megtalálni a közös hangot Istennel és egymással is, éppen ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy(séges) nyelven - írták.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. október 18-19.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!