mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Fehér Marton
Fehér Márton
Online Marketing Akadémia
Tréner, Google-szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Továbbra is dübörög a domain piac
2019-02-18 11:22 [MTI + Mediainfo.hu]

A 2018-as domain statisztikából kiderül többek között, hogy még mindig több tízezer új domainre volt szükség Magyarországon, és ez a tartomány még így is töredékét teszi ki az összes regisztrálható végződésnek.

A domain az IP címek szöveges megfelelője, mely azonosítja a honlapokat. Minden weboldalnak szüksége van rá, induláskor legalább egy nevet regisztrálni kell, viszont azt gondolhatnánk, hogy egyszer csak telítődik a piac. Nem lesz szükség tovább nagymennyiségű új domainre, valamint a jó nevek egy idő után el is fogynak, nem lesz már értelme újat lefoglalni - a Rackhost szerint.

Domain statisztika

A 2018-as statisztikát szemügyre véve ez egyáltalán nincs így, hiszen havonta átlagosan még mindig több mint 7.500 darab új .hu végződésű domaint regisztráltak. 2018-ban összesen 90.757 új .hu domain bejegyzés történt, a havi lebontást a következő diagram szemlélteti:

Már önmagában ez az ábra is jól mutatja, hogy mekkora szükség van domainekre, viszont még nem is beszéltünk a több száz egyéb végződésről, melyeket szintén lehetőség van hazánkban is bejegyezni. A .hu domainek egy igen kis szeletét teszik ki az egész világ domain állományának. Szemléltetésképp összevetjük néhány itthon is népszerű végződés, és a magyar domain tartománybeli nevek arányát a Domaintools adatait alapul véve:

Amennyiben az összes többi végződés adatait is összeszámolnánk, több százmilliós nagyságrendű domain állományt kapnánk világszerte.

Miért van szükség ennyi és egyre több domainre?

A világon jelenleg közel kétmilliárd weboldal működik és a számuk évről évre nő. Továbbá KSH statisztika alapján az EU tagállamaiban 2017-ben átlagosan a vállalkozások 77%-a rendelkezett weboldallal, -Magyarországot tekintve ez az arány 69% volt-, az online világ térnyerése és egyre nagyobb fontossága miatt a honlap ellátottság a következő években valószínűleg tovább fog növekedni, -feltételezve, hogy a vállalkozások száma nagymértékben nem változik- ami egyre több weboldalt és ezzel párhuzamosan egyre több szükséges új domaint eredményez. Továbbá megfigyelhető az is, hogy az oldalak tulajdonosai gyakran több domain névvel is bebiztosítják magukat, azaz lefoglalják a név különböző verzióit, több releváns domain végződéssel. Tehát amíg jelennek meg a világhálón új blogok, honlapok, addig szükség lesz új domainekre is.

Fogynak a szabad nevek?

Az összes 3 karakteres .com domain már foglalt, és a rövid nevek a tartományok többségében már kezdenek telítődni. Mindez azt jelenti, hogy lassan elfogynak a lehetőségek? Egyáltalán nem. Számos kombináció létezik, hiszen használhatunk bármilyen szóösszetételt, kisbetűket, numerikus karaktereket és kötőjelet is a név kiválasztásakor. Nem beszélve arról, hogy az új márkanevek általában eddig még nem használt szóösszetételek vagy teljesen új szóalkotások, melyek nagy eséllyel még szabadak. Magyarországon 2004-től ékezetes domaineket is be lehet jegyezni, tehát a magyar ékezetes kisbetűk is használhatók a domain név megalkotásakor, ez pedig megsokszorozta a lehetőségek számát. Egy kis ötleteléssel és kreativitással még bőven lehet találni jó neveket, valamint a már lejárt és nem megújított domaineket is be lehet újra regisztrálni.

Lehetőségek

Sokan a domainen létrehozott webáruházzal, honlappal keresnek milliókat, vannak akik túladnak a néven, és az adásvétellel járnak jól, de olyan domain is akad, melyet soha többé nem újítanak meg.

Mindenesetre volt pár érdekes és vicces név ebben az évben is, melyekről bejegyzéskor még nem lehet tudni, hogy vajon milyen oldalt fog takarni a név és melyik útra lép, egyáltalán komoly szándékai vannak-e vele a tulajdonosnak, vagy csak poénnak szánja a regisztrációt, pl.:
 
  • onlinevalas.hu
  • ninjapuding.hu
  • i-puli.hu
  • kefemester.hu
  • turulcsirip.hu
  • tacsitali.hu
  • kezzelfoztem.hu
  • krumplibucsu.hu
  • okostokos.hu
  • katikaegytollatkerek.hu


Vicces és komoly nevek ide vagy oda, a domain biznisz nem áll meg, hanem dübörög tovább. Ha valaki weboldalt tervez, érdemes minél előbb regisztrálni a neveket, mivel napról napra növekszik a már lefoglalt domain címek száma.


(OTS-MTI)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. november 20-21.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

IT Manager
[2019-08-06]
Projektmenedzser
[2019-08-06]
tovább  
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!