mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Bíró Gábor
Bíró Gábor
Mediabrands
Operatív igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A moszkvai önkormányzat öt éve kezeli a mobilfelhasználók geolokációs adatait
2019-03-07 12:09 [MTI + Mediainfo.hu]

A moszkvai önkormányzat 2015 óta megvásárolja a mobilszolgáltatóktól a felhasználók helyváltoztatására vonatkozó, úgynevezett geolokációs adatokat.

Az indoklás szerint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének céljából - írta a Vedomosztyi című napilap, a város közbeszerzési portáljának adataira hivatkozva.

Moszkva az elmúlt négy év alatt 516 millió rubelt, csak tavaly 101,8 millió rubelt költött erre a célra (a rubel jelenleg mintegy 4,2 forintot ér). A "személytelen statisztikai adatok" beszerzését a főváros információtechnológiai osztálya intézi az önkormányzati elemzőközpont közvetítésével.

A lap szerint a központ 500-szor 500 méteres mezőkre osztotta fel a fővárost és Moszkva megyét, és azt figyelte meg, hogy a felhasználók mennyi ideig tartózkodtak vagy dolgoztak egy-egy területen. Ingázónak minősítették azt, aki naponta beutazik az övezetbe és el is távozik onnan, azokat pedig telektulajdonosnak tekintik, akik havonta több mint 50 órát töltenek a hétvégéken a város határain kívül. A rendszer emellett azt is rögzíti, hogy hányan veszik igénybe a metrót, mikor és mennyi ideig utaznak az otthonuk és a munkahelyük között.

A városvezetés az adatokat egyebek között a közlekedés infrastruktúrájának kiépítéséhez és a forgalomirányításhoz használja fel. De az információból emellett következtetések vonhatók le a terület társadalmi és gazdasági kilátásaival, a járványokkal és balesetekkel, valamint a lakosság közlekedési magatartásával kapcsolatban.

Február végén vált ismertté, hogy a moszkvai bírósági végrehajtók a fővárosban felszerelt térfigyelő kamerarendszert rosszhiszemű adósok felkutatására használják. Az orosz fővárosban az RBK gazdasági napilap szerint jelenleg több mint 167 ezer térfigyelő kamera működik, amelyek száma idén további 7 ezerrel bővül. A berendezések egy része arcfelismerő rendszerhez kapcsolódik.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!