mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kádár Tamás
Kádár Tamás
Sziget Kft.
cégvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az OSB lapok tulajdonságai (x)
2019-03-27 08:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Összegyűjtöttük a legjellemzőbb tulajdonságait az OSB lapoknak, amikből kiderül, miért is az egyik legnépszerűbb faipari anyag, amit ember valaha megalkotott.

Legyen szó bútorgyártásról, kinti asztalos munkálatokról, esetleg könnyűszerkezetes faház építéséről, bármely területen igen kedvelt anyag.

Mi az OSB?

Az OSB egy mozaikszó, az angol nyelvből került át. Az eredetileg Oriented Strand Board szóból fordítva Irányított Szálrendezésű Lapként használatos, de ez nem igazán terjedt el a köztudatban, ellentétben az OSB-vel. Az eredeti szó arra utal, hogy milyen anyagból áll a lap, milyen anyagszerkezet jellemzi.

Ez az anyagszerkezet fogja a lapok szilárdságát biztosítani. Tehát az OSB lap három rétegből álló, irányított forgács elrendezésű faforgácslap, amelynek szálait speciális ragasztással illesztették össze az MSZ EN 300 szabványnak megfelelően. Érdemes belenézni az OSB Futár blogbejegyzéseibe, ahol részletes információkat kaphatunk a különböző faanyagok tulajdonságairól és felhasználási lehetőségeiről.

Milyen minősítést kaphatnak az egyes OSB lapok?

A különböző osztályokba sorolt OSB lapok megvásárlása előtt érdemes tájékozódni, hogy melyik típus felel meg annak a tevékenységnek, amit végezni szeretne az anyaggal. Amennyiben a megvásárolt terméket nem használja fel azonnal a kívánt helyen, úgy érdemes fedett, száraz helyiségben tárolni, hogy ne induljon be időnek előtte az amortizációja.
 
  • Az OSB 2 lapokat leginkább belsőépítészek, ácsok szeretik használni. Ez az OSB a száraz környezetet kedveli, így kizárólag beltéri felhasználásra javasolt.
  • Az OSB 3 lapokat érdemes kültérre felhasználni, mert igen jól bírja a környezeti változásokat. Érdemes ebből a típusú OSB-ből építeni a gyermeknek szánt kerti házikókat. A nagy nedvességet is jól bírja, ezért kiválóan alkalmas vízi építkezésekhez is.
  • Az OSB 4-et könnyűszerkezetes házak építésénél használnak fel, mert jellemző rá, hogy nagy szilárdságú anyag, ami szintén jól tűri a nedvességet.


Miért olyan népszerű az OSB?

A natúr faanyaggal ellentétben nem képes a vetemedésre, mindenkor sima, tiszta felületet ad. A sima felület lehetővé teszi, hogy ideális használni a belső terek burkolására, mert nincs szükség további felületkezelésre, csiszolásra, formázásra, elég csak a festéket vagy a tapétát rávinni.

Többféle vastagság teszi lehetővé, hogy kiválasszuk a számunkra legideálisabbat. 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22 milliméter közül érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az OSB-t összetartó ragasztóanyag, valamint az OSB anyagát adó fenyő jellemzője, hogy nagyfokú víztaszító tulajdonsággal ruházza fel az OSB-t. Ugyancsak a ragasztóanyagnak és a fenyőnek köszönhető, hogy nagyon tartós anyag. Bútorasztalosok és épületasztalosok kedvelt alapanyaga, hiszen jól megmunkálható, nem reped, könnyedén csiszolható, méretre vágható, nem törik a vágások mentén.

Az OSB Futár termékkínálatában megtalálják, fatelepek webáruházaiból házhoz is rendelhetők az azonos méretben (1250 x 2500 = 3,125 m) található különböző típusú OSB táblák.
További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2019-ről 2020-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Körülbelül a 2019-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!