mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
5G teszthálózatot indított Győrben a Telenor
2019-05-28 11:26 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A vállalat Magyarországon először mutatott be a nyilvánosság számára videóhívást 5G-s okostelefonon.

Az 5G mobil technológia előnyei - a korábbiaknál lényegesen nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása - már egyre szélesebb körben ismertek, azonban az e hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása még a piaci szereplőkre vár.

E folyamat felgyorsítására írt alá együttműködési megállapodást a Telenor a győri Széchenyi István Egyetemmel, amelynek keretében az 5G technológia fontosságát szem előtt tartva közösen tesznek lépéseket azért, hogy a jövő mérnök-generációja a legmodernebb mobil technológián folytathassa kutatásait. Az egyetem szoros együttműködése a helyi ipari környezettel lehetővé teszi, hogy eredményeik gyorsan és közvetlenül eljussanak az üzleti szereplőkhöz.

Hazai mobiltörténelmi pillanatot írtak a sajtótájékoztatón

Az 5G teszthálózat átadása és az együttműködés bejelentése alkalmából rendezett sajtótájékoztató mobil-történelmi eseményeként Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár és Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az átadott 5G teszthálózaton mutatta be a nyilvánosság számára Magyarország első, 5G-s okostelefonon zajló, 5G alapú videóhívását, valamint a teszthálózat képességeinek érzékeltetésére egy sikeres 1,7 Gbps letöltési sebességet elérő tesztet hajtottak végre.

"Ma rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett a mobil távközlés Magyarországon. Bekapcsoltuk az első 5G egyetemi teszthálózatot Magyarországon és azon lebonyolítottuk 5G-s okostelefonon az első magyarországi 5G videohívást. Az 5G hálózat lakossági használata néhány év múlva már mindennapi gyakorlat lesz. Ezért a mai esemény azt bizonyítja, hogy Magyarország felkészült a jövő kihívásaira. Az emberek egyre több okos készüléket használnak, ezek jövőbeli működéséhez elengedhetetlen lesz egy jó minőségű stabil magyarországi 5G hálózat. A 4G magyarországi hálózata jelenleg a világ legjobbjai között van. Az a célunk, hogy a hazai 5G hálózat is a világ legjobb hálózatai között legyen. Ez azt eredményezné, hogy az ország versenyképessége még tovább tudna erősödni" - mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

"Hipernet hálózatunk minősége a világ élvonalába tartozik, az 5G technológiában rejlő lehetőségek megismerése pedig e színvonal hosszú távú megtartásához vezető következő lépés. Sokat tudunk az 5G hálózat potenciális képességeiről, a majdani önvezető autókról, a távorvoslás előtt álló új lehetőségekről és a számos további vonzó célról, de ezekhez hosszú út vezet. A valós környezetben zajló tesztek és az egyetemmel való együttműködésünk célja, hogy az ipar jelenlegi szereplői és a lakosság számára is mielőbb kézzel fogható, valódi előnnyé formáljuk az 5G nyújtotta lehetőségeket" - mondta el Koller György, a Telenor Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese.

"A győri Széchenyi István Egyetemnek hagyományosan erős kapcsolatai vannak az ipari szereplőkkel. Az intézmény távközlési hagyományai meghatározóak, így büszke arra, hogy az ország első 5G egyetemi teszthálózata Győrben valósult meg" - mondta el Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

"Győr és a Széchenyi István Egyetem dinamikus fejlődésének újabb állomásához érkeztünk. A ma aláírt együttműködési megállapodás azon az egyedülálló városi összefogáson alapszik, amelynek keretében az önkormányzat, az egyetem és a gazdasági élet szereplői közösen építik a jövőt Győrben. Győr és az innováció kéz a kézben járnak, ezért sem véletlen, hogy az 5G-re épülő kutatás-fejlesztésben is zászlóshajó szerepet kaptunk. A most induló projekt a jövőt képviseli a városban" - mondta Dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A Telenor 5G tesztjének hálózati partnere a világ egyik vezető 5G technológiai beszállítója, a ZTE Corporation, amely nem csak a hálózati összetevőket szállította és helyezte üzembe, hanem a világ első 5G képes okostelefonjai közül is biztosított két készüléket a tesztekhez. Ennek köszönhetően Európában az elsők közt Magyarországon lehetett kipróbálni mobiltelefonokon az 5G élményt.

A Telenor 5G teszthálózat részeként 2 bázisállomáson összesen 4 rádiós egység állt tesztüzembe a 3,6 GHz-es tartományban. A tesztelésre összesen 100 MHz frekvencia áll rendelkezésre, amellyel 1,8 Gbps letöltési sebesség elérhető el. A rendszer része egy teljesen önálló, NSA szabványoknak megfelelő maghálózat is, amely a két bázisállomással együtt teljes körű, élő hálózatot alkot.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!