mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Ihász Ingrid (Rabbit)
MEC
digitális vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az EJI megegyezett a Deezer internetes zeneszolgáltatóval
2019-05-29 12:53 [MTI + Mediainfo.hu]

Megegyezéssel zárul az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) és a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató több mint fél évtizede indított próbapere.

Az egyezséget a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével jóváhagyta.

A megállapodással lehetővé válik, hogy az érintett előadók még az idén hozzájussanak elmaradt jogdíjaikhoz. A Deezer egy összegben fizeti meg a 2012 októbere és 2018 áprilisa között Magyarországon letöltött több tízmillió stream után járó jogdíjat, és az egyezség kiterjed a 2019. december 31-ig tartó időszakra is - közölte az EJI az MTI-vel.

Az egyezség szerint a Deezer garanciát vállal az előadói díjak kifizetése tekintetében, a nem magyar székhelyű kiadókkal kötött szerződései alapján is.

A közlemény kitér arra, hogy a megállapodást üdvözölte a Zenészek Nemzetközi Szövetsége (FIM) és az Európai Előadóművészi Szervezetek Szövetsége (AEPO). A FIM és az AEPO tagja a több mint félmillió előadó által támogatott Fair Internet elnevezésű európai előadóművészi együttműködésnek, amelynek célja, hogy elősegítse az előadók méltányos díjazását felvételeik internetes felhasználása után.

"A magyar EJI világszerte az első előadói jogkezelő szervezet, amely a jogdíjfizetés kikényszerítése mellett megállapodásban kötötte ki, hogy a nemzetközi streaming szolgáltató csak az engedélyével használhatja az előadók felvételeit" - hangsúlyozza a kommüniké. Mint írták, az EJI felajánlja a többi, internetes cégnek is a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogdíjvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig megindítja a peres eljárást mások mellett a Spotify, az Apple Music és mások ellen.

A közlemény kiemeli: a mostani megállapodásra azt követően került sor, hogy a fővárosi törvényszék 2018 februárjában jogerősen kimondta, a Deezer megsértette az előadóművészek jogát, az EJI engedélye nélkül kezdte meg szolgáltatását, a felhasználás után adatszolgáltatást nem teljesített, illetve a díjszabás szerinti jogdíjat nem fizette meg. A testület egyúttal kötelezte a szolgáltatót, hogy adja át az előfizetők számát, az elért nettó bevételt, az adott hónapban elérhetővé tett repertoár mértékét, a hozzáférhetővé tett hangfelvételek adatait. Mint írták, a Deezer most eleget tesz az ítélet minden pontjának.

Az EJI a szükséges adminisztráció lezárását követően azonnal megkezdi a kifizetést a jogosultaknak.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020 ban hány százalékra tippeled a hazai programmatic media költést a digitális médiaköltésen belül?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!