mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A túlfeszültség-védelem jelentősége (x)
2019-06-27 08:33 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlfeszültség védelméhez kapcsolatos hozzáállás meglehetősen széles skálán mozog.

Vannak szerencsére szép számmal olyanok, akik komolyan veszik ezt a kérdést, és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Emellett sajnos sokan gondolkodnak a téma kapcsán kevésbé felelősségteljesen. Az ő hozzáállásuk nagyjából úgy fogalmazható meg, hogy "eddig sem történt semmi komoly baj, valószínűleg ezután sem fog".

Pedig a környezet, a munkatársak és a vagyontárgyak védelme érdekében mindenképpen szükséges a vállalati stratégiába építenünk a túlfeszültség-védelmet is. Ezen óvintézkedéseink jutalma ugyanis nem más lesz, mint az üzembiztonság. Nem beszélve arról, hogy mennyi komolyabb balesetet tudunk így megelőzni.

Rövid bejegyzésünkben tehát a túlfeszültség-védelem jelentőségére hívjuk fel a figyelmet.

A nagy viharok okozta veszélyek

A nagy nyári zivatarok, habár a szemünk számára lehetnek látványosak, emellett nagyon komoly veszélyforrást is jelentenek az ipari környezetben, illetve az irodában végzett munkára.

Ennek főként a villamos berendezések kapcsán van kiemelt jelentősége. A legfeljebb 2 km távolság erejéig keletkező villámcsapások ugyanis az elektromágneses csatolásuk hatására képesek tönkretenni a villamos alkatrészeket.

Mindezen felül a villamos berendezések sokkal érzékenyebbek a villám energiájának közvetett hatásaira is.

Veszélyek a be- és kikapcsolás miatt

Az elektromos eszközök használata időnként szükségessé teszi a be- és kikapcsolást, ami túlfeszültség kialakulását hozza magával.

A villámláshoz képest ez egy kevésbé látványos jelenség, azonban mivel közvetlenül a vezetékben jön létre, így a hálózatban is közvetlen módon van jelen. Ennek következtében a szigetelést is igénybe veszi.

Tovább növeli a veszélyt, hogy a be- és kikapcsolás sokkal gyakrabban történik meg, mint a villámlás következtében keletkező túlfeszültség. Illetve nem árt megfeledkeznünk az elektrosztatikus kisülések, illetve hibás kapcsolások miatt kialakuló túlfeszültségről sem.

A túlfeszültség-védelem jelentősége

A túlfeszültség-védelem hatékony megoldása egy meglehetősen összetett feladat, ezért javasolt ezt szakértő segítségével kialakítani.

Egy megfelelően felépített védelem képes a villámcsapások, vagy egyéb okok miatt keletkező túlfeszültség következtében kialakuló teljes munkaszünet vagy szélsőséges esetben összeomlás elkerülésére.

Szerencsére a számok azt mutatják, hogy az elmúlt években fejlődés történt ezen a téren. Minden bizonnyal a szigorított törvényi előírásoknak is köszönhető az, hogy a Német Biztosítók Szövetségének statisztikája szerint kis mértékben csökkent az elektronikus készülékek biztosításának éves kárösszege.További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2019-ről 2020-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Körülbelül a 2019-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!