mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Maczelka Márk
Maczelka Márk
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Merevlemez felépítése
2019-07-26 09:52 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A merevlemezek, más néven HDD-k hosszú ideje kiszolgálnak minket adattárolási szempontból. Változó tárhely mérettel rendelkeznek. Fő eltérést a csatlakozásukban és áramellátásukban mutatnak.

Ennek köszönhetően megkülönböztetünk külső vagy belső típusú merevlemezt.

A HDD-k tulajdonságai

A belső kivitelek fizikai méretét megvizsgálva ezek a meghajtók szabvány mérettel rendelkeznek. Ez a méret a 2.5" vagy a 3.5" (inch) lehet. Valamiért a 2.5"-es méretek a jellemzően elterjedtebbek.

A külső kivitelek között már eltérő méret választékkal találkozhatunk. A méretesebb darabok otthoni használathoz előnyösebbek. Ezzel szemben a kisebbek inkább a hordozhatóságuknak köszönhetően könnyedén szállíthatóak is.

Bármilyen méretű merevlemez USB porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. A változatos méretek mellett a formájuk sem egysíkú, de a gyártók kialakításukkor minden esetben igyekeznek a helytakarékosság elvét figyelembe venni.

A HDD-k működési elve

Ezek a rendszerek a mágneses adatrögzítés elvén működnek. A rendszer alapvetően két részre osztható, az elektronikára és a mechanikára. A két rész fizikailag is ketté választható. Ez azonban minden esetben garanciavesztéssel jár. Szakszerűtlen kezekben tönkre is mehet.

A HDD-kben van egy mágnesezhető réteggel bevont lemez vagy lemezek. Ezek felületét fej/fejek pásztázzák, amelyeket értelemszerűen motorok működtetik. A működésről, a mechanikus rész vezérléséről az elektronika gondoskodik. A meghajtóhoz tartozó nyomtatott áramkörön komponensek helyezkednek el. Ez biztosítja a meghajtó teljes vezérlését, és felel az alaplapi híd és a HDD közötti kapcsolatért is. A meghajtóban lévő motorok bocsátják ki az állandó zajt működés közben.

Megbízhatóságuk

A merevlemezeket megbízhatóság szempontjából egyértelműen a felhasználói szokások határozzák meg. Ezeknél a technikai eszközöknél is elmondható, hogy a kevesebb néha több. Tehát egy kicsivel nagyobb befektetéssel egy technikailag stabilabb és megbízhatóbb merevlemezt kapunk, amely még hosszabb ideig szolgálhat ki minket, mint társai. Érdemes nem ezen spórolni, hiszen a meghajtón gigabájtok sokaságában személyes és néha pótolhatatlan adataink raktározódnak.

A külső merevlemez megoldások a legkeresettebbek a piacon. A vásárló számára elsődlegesen meghatározó a merevlemez tárhely mérete. Az ideális tárhely méretet a használat típusa vagy felhasználási célja határozza meg. Jellemzően 2TB méretig lakossági felhasználás a jellemző, ez a tárhely elegendő személyes fényképek, videók és adatok tárolására. Az ettől nagyobb kivitelek már üzleti célokra is elegendőek. A szélesebb számítástechnikai ismerettel rendelkezők a választásnál ügyelnek a csatlakozási megoldásra is. Az USB 2.0 és USB 3.0 közül természetesen a hármassal már nagyobb adatátviteli sebességet érhetünk el mind az írás, mind az olvasás területén.


(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!