mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A kardántengely felújítása
2019-07-26 10:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kardántengely az erőátvitel elemeit kapcsolja össze. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a váltó és a differenciálmű között legalább egy méternyi szabad hely van. Na, ott forog az a nagyon fontos kardántengely.

Kardántengely szerkezete és feladata

A kardántengely feladata leggyakrabban a sebességváltó és a hátsó futómű közötti nyomatékátvitel. Hosszú és relatíve nagy fordulatszámmal működik. Az állandó forgásból adódóan a motor nagy fordulatszáma esetén gondosan ki kell egyensúlyozni. A bordás tengely elmozdul a bordás hüvelyben, ezt tengelyirányú hosszváltozásokban követi, és emellett a folyamatos nyomatékátadást is elvégzi, ezzel biztosítja a hajtást. A csukló segítségével pedig a folyamatosan változó szögeltérések követhetőek.

A kardánhajtás elemei és problémáik

A kardántengely szerkezetileg a csuklókból, az összekötő rúdból vagy tengelyből áll. Ehhez kapcsolódik a bordástengely és a hüvely. Egyes esetekben a tengely tartó felfüggesztő elemmel egészítődik még ki.

A gépjármű nyugodt és biztonságos futása érdekében gyakran plusz csapágyazást is alkalmaznak. Így tevődik össze a kardántengely.

Javítás, felújítás

A kardántengely javítási, felújítási beavatkozások hierarchikus sorozatba rendezhetőek. Általánosan a legfontosabb kritérium a személyi biztonság. A csúcsminőségű autók esetében a garanciális javítást vállalják, további garanciális javításokat szakszervizek végezhetnek.

A munkafolyamat során eredeti, bevizsgált és élettartam garantált alkatrészekkel, vagy részegységek cseréjével végzik el. A személyi biztonságosságot is érintő javításokra és felújításokra csak az erre szakosodott és minősített szakszervizek az alkalmasak.

A legtöbb esetben a kardántengely felújítás a következőképpen zajlik. A kardánkereszteket kicserélik, megjavítják a perselyházakat. Kicserélik a tengely sérült csőszakaszait. Megtisztítják vagy kicserélik a felfüggesztő elemeket és a porvédő gumiharangokat. A következő lépésben a kardántengely kiegyensúlyozása következik.
A kardánkereszt cseréje is tipikus kardántengely felújítási művelet. A kardánkereszt tűgörgős csapágyak segítségével kapcsolódik a kardánvillákhoz, a rögzítésről pedig a biztosító gyűrűk gondoskodnak.

A kardántengely kotyogása esetén biztosak lehetünk abban, hogy a tűgörgők tönkrementek a rozsdaporban, vagy még ki is eshettek. Ilyen esetekben a kardánkereszt szorul cserére, amelyet a biztosító gyűrűk eltávolítása után mindkét csuklóban egyidejűleg kell elvégezni, hogy az átvitel karakterisztikája ne változzon meg.

A megváltozott karakterisztikából adódóan a járművek, gépek esetében a centírozás elkerülhetetlenné válik.


(x)További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. november 20-21.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

IT Manager
[2019-08-06]
Projektmenedzser
[2019-08-06]
tovább  
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!