mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kerti Attila
Kerti Attila
Maximize
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A kardántengely felújítása
2019-07-26 10:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kardántengely az erőátvitel elemeit kapcsolja össze. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a váltó és a differenciálmű között legalább egy méternyi szabad hely van. Na, ott forog az a nagyon fontos kardántengely.

Kardántengely szerkezete és feladata

A kardántengely feladata leggyakrabban a sebességváltó és a hátsó futómű közötti nyomatékátvitel. Hosszú és relatíve nagy fordulatszámmal működik. Az állandó forgásból adódóan a motor nagy fordulatszáma esetén gondosan ki kell egyensúlyozni. A bordás tengely elmozdul a bordás hüvelyben, ezt tengelyirányú hosszváltozásokban követi, és emellett a folyamatos nyomatékátadást is elvégzi, ezzel biztosítja a hajtást. A csukló segítségével pedig a folyamatosan változó szögeltérések követhetőek.

A kardánhajtás elemei és problémáik

A kardántengely szerkezetileg a csuklókból, az összekötő rúdból vagy tengelyből áll. Ehhez kapcsolódik a bordástengely és a hüvely. Egyes esetekben a tengely tartó felfüggesztő elemmel egészítődik még ki.

A gépjármű nyugodt és biztonságos futása érdekében gyakran plusz csapágyazást is alkalmaznak. Így tevődik össze a kardántengely.

Javítás, felújítás

A kardántengely javítási, felújítási beavatkozások hierarchikus sorozatba rendezhetőek. Általánosan a legfontosabb kritérium a személyi biztonság. A csúcsminőségű autók esetében a garanciális javítást vállalják, további garanciális javításokat szakszervizek végezhetnek.

A munkafolyamat során eredeti, bevizsgált és élettartam garantált alkatrészekkel, vagy részegységek cseréjével végzik el. A személyi biztonságosságot is érintő javításokra és felújításokra csak az erre szakosodott és minősített szakszervizek az alkalmasak.

A legtöbb esetben a kardántengely felújítás a következőképpen zajlik. A kardánkereszteket kicserélik, megjavítják a perselyházakat. Kicserélik a tengely sérült csőszakaszait. Megtisztítják vagy kicserélik a felfüggesztő elemeket és a porvédő gumiharangokat. A következő lépésben a kardántengely kiegyensúlyozása következik.
A kardánkereszt cseréje is tipikus kardántengely felújítási művelet. A kardánkereszt tűgörgős csapágyak segítségével kapcsolódik a kardánvillákhoz, a rögzítésről pedig a biztosító gyűrűk gondoskodnak.

A kardántengely kotyogása esetén biztosak lehetünk abban, hogy a tűgörgők tönkrementek a rozsdaporban, vagy még ki is eshettek. Ilyen esetekben a kardánkereszt szorul cserére, amelyet a biztosító gyűrűk eltávolítása után mindkét csuklóban egyidejűleg kell elvégezni, hogy az átvitel karakterisztikája ne változzon meg.

A megváltozott karakterisztikából adódóan a járművek, gépek esetében a centírozás elkerülhetetlenné válik.


(x)További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!