mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Gyógyászati segédeszközök: sokat hallani róluk, de mik is ezek pontosan?
2019-09-18 09:30 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A gyógyászati segédeszköz kifejezés mostanában sokat szerepel a közbeszédben, és a legtöbb embernek van is valamiféle fogalma, sejtése arról, hogy mit takarhat ez a meghatározás.

Ha azonban pontosan kellene megfogalmazni, hogy mi is tartozik ebbe a csoportba, akkor már adódik némi nehézség.

Röviden és tömören gyógyászati segédeszköz minden olyan eszköz, ami a végleges vagy átmeneti egészségkárosodásban szenvedő emberek számára nyújt segítséget a gyógyulás, a rehabilitáció, illetve a mindennapi élet során.

A gyógyászati segédeszközöknek többféle csoportja létezik

A gyógyászati segédeszközöket több csoportba soroljuk attól függően, hogy milyen problémára nyújtanak megoldást. Léteznek orvos- és ápolástechnikai eszközök - ez utóbbiakat lehet az otthonápolás során is használni, ugyanis az alkalmazásuk nem igényel különösebb szaktudást. Elég csak megtanulni az alkalmazási módjukat, amiben a használati utasítás nagyon sokat segít, és máris használhatók.

A gyógyászati segédeszközök célja, hogy megkönnyítsék a gyógyulás, valamint a rehabilitáció gyakran igen nehéz időszakát, de a megelőzésben is fontos szerepet játszanak. Elég a kompressziós harisnyákra gondolni, vagy azokra a diagnosztikai mérőműszerekre, amik megmutatják, ha egy-egy érték, mint például a vércukorszint, nincs rendben.

A gyógyászati segédeszközök kategóriái

Természetesen nem fogjuk a gyógyászati segédeszközök valamennyi csoportját felsorolni, csupán ahhoz szeretnénk némi támpontot adni, hogy könnyebben érthető legyen, hogyan is kategorizálhatók ezek a kiegészítők. Ennek alapján tehát az alábbi kategóriák léteznek - a teljesség igénye nélkül:

Háztartási segédeszközök

Ez egy igen széles kategória, és a mesterséges táplálás során használt eszközöktől a felfekvések kezelésére szolgáló kiegészítőkig rengeteg eszközt foglal magában. Ugyancsak itt említhetjük még a mozgáskorlátozottság vagy egyensúlyzavar során alkalmazott olyan tárgyakat, mint például a fürdőszobai kapaszkodók is.

Kötszerek

Ezek a gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható eszközök szintén gyógyászati segédeszköznek számítanak, és a sebek, felfekvések kezelésében van fontos szerepük.

Gyógyszerbeadáshoz szükséges segédeszközök

Ebbe a kategóriába tartoznak a vércukorszintmérők, a hozzájuk használt tesztcsíkok, de a befecskendező pisztolyok is.

Mozgást segítő eszközök

Gyengeség, illetve egyensúlyzavar vagy koordinációs problémák esetén járóbotokra vagy járókeretre lehet szükség.

Végezetül arról sem szabad megfeledkezni, hogy azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, teljes életet szeretnének élni, már amennyire ez az ő állapotukban lehetséges. Nem szeretnék teljesen kiszolgáltatottnak érezni magukat, vagy azt, hogy mindenben másokra szorulnak, a gyógyászati segédeszközök pedig ebben is segítenek.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!