mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Fehér Marton
Fehér Márton
Online Marketing Akadémia
Tréner, Google-szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Meghívás egy sörvacsorára (x)
2019-09-20 14:20 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Borvacsorákról valószínűleg mindenki hallott, sőt, ma már szerveznek ilyen eseményeket, többek között a prosecco rajongóinak is. De hogy a sör is bekerült ebbe a körbe?

Bármilyen meglepő, mégis ez a helyzet, ami valahol várható is volt a sörkultúra rohamos fejlődésének fényében. Vagyis lassan ideje lesz átgondolni azt a toposzt, hogy a sörözés a meleg nyári napok programja.

A sörkóstolás tudománya

A sör nem új szereplő a gasztronómiában, hiszen eddig is számos étel létezett, amit el sem tudtunk volna képzelni a habzó nedű nélkül. Elég csak a nyáron oly népszerű sör-lángos kombóra gondolni, de a perec és a csülök mellé is remek kísérő a sör. Sőt, rengeteg olyan recept létezik, aminek a sör az egyik fontos hozzávalója, legyen szó pácolásról vagy egy különleges bunda elkészítéséről.

Aki azonban komolyan gondolja a sörkóstolást, annak nem árt képeznie magát, és ugyanúgy, mint a borok esetén, megtanulni a fontos kifejezéseket. Illetve azt, hogy mire kell figyelni a sör kóstolásánál: a megfelelő hőmérséklettől egészen az ital színég, hiszen a kóstolási élmény csak így lesz teljes.

A különleges komlózási eljárásoknak (folyamatos, kései, hideg) köszönhetően ma már igen komplex ízvilágú sörök állíthatók elő, amik remekül párosíthatók egy-egy menü különféle fogásaival, az előételtől a desszertig. Ehhez persze arra van szükség, hogy megtaláljuk a sör vezérízét, ami alapján megalkothatjuk a főfogást, majd a másodlagos-harmadlagos ízek alapján a fűszerezést is elvégezhetjük.

Vagy megtehetjük, hogy profikra bízzuk magunkat, és elmegyünk egy sörvacsorára, ahol már kitaláltak egy menüsort a fogásokhoz párosított sörökkel, így nekünk csak élveznünk kell az összhatást.

Sörhöz az ételt, vagy ételhez a sört?

Mindkét "megoldás" izgalmas lehet. Vagyis kísérletezhetünk azzal, hogy egy sörhöz kreálunk egy ételt, de meg is fordíthatjuk a dolgot, és megkereshetjük egy adott fogáshoz a hozzá leginkább passzoló italt. Az utóbbi esetben a tökéletes páros az úgynevezett 3C-szabály alapján állítható össze (az ellentétek, a hasonló ízek, illetve a "leöblítés"), de ezekről a kóstolás során úgyis mindent elmond majd a sör-sommelier.

Sajt, desszert és sör? Miért ne?

A sajt és a desszert a menü két azon fogása, amikről azonnal a borra asszociálunk. Pedig a sajt és a sör ugyanolyan jó párosítás, igaz, a harmóniát ebben az esetben nem a kontraszt adja, hanem az ízek hasonlósága. Ami az édességeket, konkrétan a csokit illeti, egy sötét maláták felhasználásával készült, nehezebb sör jól harmonizál a fekete csokis süteményekkel.

Ideje tehát más szemmel tekinteni a sörre, és nem csak a meccsek és a grillezések elengedhetetlen kellékeként gondolni rá. A sör ugyanis olyan, mint a jin és a jang: az édeskés maláta és a kesernyés komló remekül kiegészítik egymást, ezért aki szeret kísérletezni, az nem hiányozhat egy sörvacsoráról.

Ha felkeltette a cikk az érdeklődésed hasonló témák, újdonságok iránt, irány a Playboy magazin Feature rovata!Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!