mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mit és miként fejleszt a legózás?
2019-10-18 13:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Melyik szülő ne ismerné azt az érzést, amikor este, sötétben, amikor a gyermekek már békésen alszanak, megfáradtan a kanapé felé haladva egyszer csak egy legó darabkára lép.

Megfizethetetlen! Főleg, ha sikerül kifogni esetleg egy szúrósabb példányt.

Rövid legó történelem

A családi tulajdonban lévő cég népszerűsége és sikere fennállása során nem volt mindvégig töretlen, ugyanis 2003-ra felhalmozott egy tetemes összegű adósságot, amely sajnálatos módon majdnem a legó korszak végét jelentette. Hálisten' egy mentőakciónak - és a folyamatos néprajzi kutatásaiknak - köszönhetően, mára ismét az egyik legnépszerűbb játékgyártónak számít a vállalat.

Mit fejleszt a legózás?

Az építkezés már egészen kicsi korban (1,5 év) elkezdődhet, ekkor még a kisebbek számára tervezett duplóval. Az évek múlásával pedig előkerülnek az egyre bonyolultabb legó készletek. Kiváló közös programlehetőség a család számára, amelybe annak minden tagja bevonható. Emellett pedig remekül fejleszthető általa a kreativitás, a logika, a szem-kéz koordináció, valamint a finommotoros képesség is. Erősíti a kézben lévő izmokat, ami az írástanulás idején majd nagy előnyt jelent a gyermek számára.

Emellett türelemre és kitartásra is tanít, hiszen egy-egy bonyolultabb darab megépítése bizony nem öt perc. Végül, de nem utolsósorban pedig segít megtanítani a gyermekeket arra, hogy hogyan kell együtt játszani, játékokat elkérni, cserélni egymással, azaz hatással van az együttműködési készségre is.

Legózási szintek

Fontos, hogy mindig a gyermek korosztályának, illetve saját képességeinek megfelelő legót válasszuk. Természetesen segíthet a szülő az összerakásban, de ha a gyermek csak végignézi, hogy apa vagy anya hogyan építi meg az autót, az kevésbé fejlesztő hatású, mint amikor a gyermek saját maga próbálja összeilleszteni a darabokat a szülő közreműködésével.

Már a legkisebbek is könnyen bevonhatóak a legózásba, nagyon szívesen forgatják a szerelési útmutatót vagy keresik ki a halomból az éppen szükséges darabkát.

Ahogy növekszik és ügyesedik a gyermek, egyre komolyabb építési munkálatokat lehet már rájuk bízni. Ezt lehet időre teljesíteni, vagy különféle megoldandó feladatokat kapcsolni hozzá, egy egészséges versenyhelyzetet teremtve számukra.

Nagyobb gyermekek és már felnőttek számára is rengeteg fajta legót lehet kapni. Lehet ez egy közös hobbi apa és fia számára. De már nagyon sok lányos verzió is kapható, amivel a család női tagjai is bevonhatóak a közös nagy játékba, így az egész család számára kiváló minőségi időtöltési lehetőség ez.

Bár a legó remek szórakozás gyermek és felnőttek számára is, nem minden gyermeket érdekel vagy köt le hosszabb időre. Ebben az esetben nem érdemes erőltetni, elvégre nem ez az egyetlen játék, amellyel a fentebb említett készségek gyakorolhatóak és fejleszthetőek.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, család témakörben számos cikket olvashatsz a Famiily.hu-n.


(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!