mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:























kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Grillezési előkészületek, avagy a legfontosabb lépés grillezés előtt (x)
2019-10-18 14:42 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Mielőtt grillezni kezdenénk, van néhány elmaradhatatlan feladat, melyet el kell végeznünk.

Ilyen például, hogy keressünk ínycsiklandó grill recepteket, vásároljuk meg a grillezni kívánt ételeket, pácoljuk be a húsokat, készítsük el előre a szószokat, és nem utolsó sorban készítsük elő sütésre magát a grillsütőt.


A grill előmelegítése

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem hagynak időt a grill megfelelő előmelegítésére, ami többek közt azért baj, mert a hideg rácsokon máshogy sül az étel, mint kellene, és a hús is könnyebben rátapad, mint a meleg rácsokra.

Minden típusú grillsütőnek megvan a maga felmelegedési ideje, van, amelyiknek hosszabb, és van, amelyiknek rövidebb idő alatt sikerül ugyanazt a hőmérsékletet elérnie.

A leglassabban a faszenes grillek érik el a kívánt hőfokot, mert ott azt is meg kell várni, hogy a faszén ne lángoljon, így ez a felmelegítés akár fél órát is igénybe vehet. Ezzel szemben egy gázgrillnek közepes hőfokon, tetővel fedve elég lehet 15 perc is, de ha a téli hideg időszakban szeretnénk használni, további 5 percet mindenképp szánjunk a felfűtésre.


Az előmelegítés az egészségünk miatt is kulcsfontosságú

Fontos megemlíteni azt is, hogy az előmelegítés nem kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a hús megfelelően süljön, hanem egészségügyi oka is van.

Minél forróbbra melegítjük elő a grillsütőt, annál nagyobb az esélye, hogy nem maradnak a rácson baktériumok és egyéb keresztszennyeződések, melyek az előző sütésből maradtak. A nem megfelelően előmelegített grillsütőben a baktériumok nem pusztulnak el, ami könnyedén nem kívánt bakteriális hasmenéshez vezethet.

Abban az esetben is fel kell forrósítani a grillt, majd visszahűteni, ha a sütéshez alacsony hőfokra lenne szükség, hiszen alacsony hőmérsékleten nem érvényesül a sterilizáló hatás, ezért bármennyire szeretnénk sietni a sütéssel, ezt a lépést soha ne blicceljük el.


A higiénia minden téren nélkülözhetetlen

Bár cikkünkben a grillsütő sterilizálására tértünk ki, nem szabad elfelejteni, hogy nem ez az egyetlen veszélyforrás.

Ha nyers hússal dolgozunk, mindig különösen ügyelni kell a tisztaságra: tiszta edényeket és eszközöket használjuk, az egyéb élelmiszerektől (pl. süteményektől, zöldségektől) tároljuk távolabb és elkülönítve, valamint ha már korábban előkészítettük, a sütésig tároljuk a hűtőben. Ha ezeket az apró, de lényeges lépéseket betartjuk, a grillezés csak jó élményekkel fog gazdagítani.

Ha te is szeretnél grillezni, de nincs hozzá megfelelő grillsütőd, ajánljuk figyelmedbe a Grillplaza.hu weboldalát, ahol kiváló minőségű grillsütők és grill eszközök széles választékával várják az érdeklődőket.




Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!