Grillezési előkészületek, avagy a legfontosabb lépés grillezés előtt (x)
2019-10-18 14:42 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]
Mielőtt grillezni kezdenénk, van néhány elmaradhatatlan feladat, melyet el kell végeznünk.
Ilyen például, hogy keressünk ínycsiklandó grill recepteket, vásároljuk meg a grillezni kívánt ételeket, pácoljuk be a húsokat, készítsük el előre a szószokat, és nem utolsó sorban készítsük elő sütésre magát a grillsütőt.
A grill előmelegítése
Sokan követik el azt a hibát, hogy nem hagynak időt a grill megfelelő előmelegítésére, ami többek közt azért baj, mert a hideg rácsokon máshogy sül az étel, mint kellene, és a hús is könnyebben rátapad, mint a meleg rácsokra.
Minden típusú grillsütőnek megvan a maga felmelegedési ideje, van, amelyiknek hosszabb, és van, amelyiknek rövidebb idő alatt sikerül ugyanazt a hőmérsékletet elérnie.
A leglassabban a faszenes grillek érik el a kívánt hőfokot, mert ott azt is meg kell várni, hogy a faszén ne lángoljon, így ez a felmelegítés akár fél órát is igénybe vehet. Ezzel szemben egy gázgrillnek közepes hőfokon, tetővel fedve elég lehet 15 perc is, de ha a téli hideg időszakban szeretnénk használni, további 5 percet mindenképp szánjunk a felfűtésre.
Az előmelegítés az egészségünk miatt is kulcsfontosságú
Fontos megemlíteni azt is, hogy az előmelegítés nem kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a hús megfelelően süljön, hanem egészségügyi oka is van.
Minél forróbbra melegítjük elő a grillsütőt, annál nagyobb az esélye, hogy nem maradnak a rácson baktériumok és egyéb keresztszennyeződések, melyek az előző sütésből maradtak. A nem megfelelően előmelegített grillsütőben a baktériumok nem pusztulnak el, ami könnyedén nem kívánt bakteriális hasmenéshez vezethet.
Abban az esetben is fel kell forrósítani a grillt, majd visszahűteni, ha a sütéshez alacsony hőfokra lenne szükség, hiszen alacsony hőmérsékleten nem érvényesül a sterilizáló hatás, ezért bármennyire szeretnénk sietni a sütéssel, ezt a lépést soha ne blicceljük el.
A higiénia minden téren nélkülözhetetlen
Bár cikkünkben a grillsütő sterilizálására tértünk ki, nem szabad elfelejteni, hogy nem ez az egyetlen veszélyforrás.
Ha nyers hússal dolgozunk, mindig különösen ügyelni kell a tisztaságra: tiszta edényeket és eszközöket használjuk, az egyéb élelmiszerektől (pl. süteményektől, zöldségektől) tároljuk távolabb és elkülönítve, valamint ha már korábban előkészítettük, a sütésig tároljuk a hűtőben. Ha ezeket az apró, de lényeges lépéseket betartjuk, a grillezés csak jó élményekkel fog gazdagítani.
Ha te is szeretnél grillezni, de nincs hozzá megfelelő grillsütőd, ajánljuk figyelmedbe a Grillplaza.hu weboldalát, ahol kiváló minőségű grillsütők és
grill eszközök széles választékával várják az érdeklődőket.