mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Csaknem hatszázezer látogatóval zárt a képzőművészeti szemle
2019-11-25 09:39 [MTI + Mediainfo.hu]

Az utolsó heteket jellemző időjárási vészhelyzet ellenére csaknem hatszázezres látogatottsággal zárt az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé.

A látogatók mintegy harmada 26 év alatti volt, a közönség 17 százaléka pedig csoportosan kereste fel a képzőművészeti seregszemle kiállításait - közölte az MTI-vel a Velencei Biennálé sajtóirodája.

A biennálén 90 ország vett részt nemzeti kiállítással, közülük négy ország - Ghána, Madagaszkár, Malajzia és Pakisztán - első alkalommal szerepeltek.

A May You Live in Interesting Times (Élj érdekes időkben) címet viselő központi kiállításra - melynek főkurátora az angol Ralph Rugoff volt - 79 művész kapott meghívást - emlékeztet a magyar részvételt szervező Ludwig Múzeum hétfői közleménye.

"A kiállítás címe olyan hívószó volt - fogalmazott a zárás alkalmából Paolo Baratta, a biennálé elnöke -, amely különösen fontosnak tűnik olyan időkben, amikor túl gyakran győzedelmeskedik a konformizmus és a félelmek által keltett túlzott egyszerűsítés".

"Célunk minél értékesebbé tenni a látogató és a műalkotások közötti találkozást, amelyre mint a művek születésének pillanatára tekinthetünk" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "a biennálé szerepét úgy értelmeztük, mint olyan intézményt, melynek a feladata elősegíteni egy szabad, nyílt és tudatos társadalmat".

A központi kiállításon a legkiemelkedőbb egyéni szereplőnek járó díjat az afroamerikai Arthur Jafa kapta The White Album (A fehér album) című videójával. Életműdíjjal ismerték el Jimmie Durham amerikai szobrászművész munkásságát, a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán-díját pedig Litvánia Sun & Sea - Marina című kiállítása nyerte el.

A klímahelyzettel foglalkozó projekt különös aktualitást nyert a záróhetekben, amikor Velencét óriási árvíz öntötte el - hívja fel a figyelmet a közlemény a jelenleg is tartó időjárási válsághelyzetre.

A magyar pavilon a Hongkongban egyetemi tanárként dolgozó Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállításának adott helyet, melynek kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna volt.

A magyar pavilonban első alkalommal mutatkozott be újmédia-művész: Waliczky lightboxokon bemutatott számítógépes grafikái - digitálisan megtervezett, de analóg módon működő kamerái - és animációi központi kérdése az volt, hogy miként látjuk a világot és hogyan készítünk képet, hányféleképpen lehet leképezni a valóságot.

"Waliczky fantáziakamera-sorozatának bemutatása jó választás volt, és nagyon jó visszhangot kapott. Bebizonyosodott, hogy Waliczky Tamást nemcsak itthon tartjuk a kortárs újmédia-művészet egyik meghatározó alakjának, hanem a nemzetközi színtéren is valóban jegyzett művészről van szó, aki munkáival jelentős figyelmet, szakmai visszhangot képes elérni" - értékelte a projektet Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója.

Mint az intézmény bejelentette, a kiállítás zárultával három, Velencében bemutatott Waliczky-mű is a Ludwig gyűjteményét gazdagítja.

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása 2020. február 13. és március 29. között lesz látható a Ludwig Múzeumban.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!