mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kerti Attila
Kerti Attila
Maximize
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mit érdemes tudni a nyíltvégű lízing esetén az áfa visszaigénylésével kapcsolatban?
2019-12-19 10:05 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Mit érdemes tudni a nyíltvégű lízinggel és az áfa visszaigényléssel kapcsolatban? Milyen feltételeket kötelező teljesíteni az áfa levonáshoz? Ismerje meg a legfontosabb tényezőket és feltételeket egyaránt!

Nyíltvégű lízing igénybevétele személyautó áfa visszaigényléshez

2012. január 1. óta az Európai Unió jogharmonizációjának köszönhetően lehetőség nyílik az áfa visszaigénylésére. A törvénymódosítás előtti időszakban a személyautók után egyáltalán nem lehetett áfát visszaigényelni. 2012 óta azonban a nyíltvégű lízing igénybevételével finanszírozott személyautó áfája visszaigényelhető, ha az előírt feltételeket teljesíti az ügyfél.

A nyíltvégű lízing nem minősül vásárlásnak, hiszen a vállalkozásnak a futamidő végén szükséges eldönteni, hogy megvásárolja-e az autót maradványértéken. Az áfa törvény szerint a nyíltvégű lízing szolgáltatásnyújtásnak számít, nem pedig beszerzésnek. A szolgáltatásnyújtás miatt pedig az áfa tartalma már levonhatóvá válik.

Az áfát kizárólag olyan arányban lehet levonni, amilyen arányban az autót az adóköteles tevékenységek elvégzéséhez használja a vállalkozás. Az áfa visszaigénylés kizárólag akkor lehetséges, ha a vállalkozás megfelel az általános forgalmi adó visszaigénylés előírásainak. Ha segítségre lenne szüksége, az AutohitelAzonnal.hu autólízing szolgáltatása szakszerű megoldást és részletes tájékoztatást biztosít.

Milyen feltételek szükségesek az áfa levonásához?

Az induló lízingdíj áfa tartalma már közvetlenül a vásárlás után levonásba helyezhető. A maradék áfa havi szinten, a lízingdíj költségeinek megfizetésével arányosan vonható le. Célszerű még egyszer figyelembe venni, hogy az áfa mentes tevékenységek, továbbá magánhasználat mellett az áfa kizárólag olyan arányban igényelhető vissza, amilyen arányban az áfás tevékenységhez tartozó autóhasználat az egyéb használatokhoz viszonyul.

A visszaigényléshez az áfás tevékenységekhez tartozó útnyilvántartás bemutatása szükséges, azonban 2019. január 1. óta már útnyilvántartás igazolása nélkül is elérhető az 50%-os áfa levonás. Ilyenkor a lízingbevevőnek egyszerűbb a dolga, hiszen ha megelégszik a levonható áfa felével, abban az esetben nem szükséges útnyilvántartást vezetnie.

Kinek a tulajdonában lesz az autó a futamidő végén?

A futamidő lejártával, még a maradványérték kifizetése előtt, a lízinget igénybe vevő ügyfél több lehetőség közül is választhat:
 
  • A maradványérték megfizetését követően a lízingtárgy tulajdonosa lesz. Ez a lehetőség azonban a legtöbb esetben az adókockázatok miatt nem ajánlatos.
  • A maradványértéken elérhető személyautó megvásárlásának jogát harmadik fél számára adja át. Ilyenkor célszerű egy cégtől független személyre átruházni a vásárlás jogát.
  • A harmadik opció, hogy az ügyfél a lízingtárgyat visszajuttatja a lízingbeadó számára.


(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!