mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakfalvi Lívia
Lakfalvi Lívia
VIVA! Promóció
ügyvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Filmes trükk segítségével teszteli a KUKA a mobil robotokat
2020-01-03 15:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A filmipari technológia nem csak a szórakoztatóiparban hasznos, már a mobil robotok tesztelési folyamatainál is alkalmazzák.

A KUKA Hungária budapesti R&D Központjának mérnökei olyan izgalmas és innovatív módszeren dolgoznak, amivel a robotok még pontosabban végzik a munkájukat, a tesztelésre fordított idő, energia és költség pedig a töredékére csökken.

A motion capture, azaz a digitális mozgásrögzítés fogalma sokak számára a filmek világából ismerős. A színész testén kis fényvisszaverő gömböket helyeznek el a felvétel előtt, majd infravörös fényben több kamera segítségével rögzítik a gömbök (és az előadó) mozgását. A felvételek számítógépes feldolgozása során a megfigyelt "pontokból" létrehozott háromdimenziós karakter ugyanolyan mozgást végez, mint a színész. Ha az apró, fényvisszaverő gömböket nem emberekre, hanem robotokra ragasztják, akkor azok mozgását is rendkívül precízen lehet követni, ami jóval hatékonyabb és alaposabb tesztelést tesz lehetővé.

Ugrásszerű fejlődés

"A mobil robotok mozgásának pontos követése és mérése régóta komoly kihívásnak számít a tesztek során. Mivel a mobil robotok folyamatosan változtatják helyzetüket például egy gyáron belül, rendkívül fontos, hogy az utasításoknak megfelelően mozogjanak, és ezt ellenőrizni is tudjuk. Óriási méréstechnológiai ugrásnak lehettünk részesei azáltal, hogy egy korszerű kamerarendszerrel felszerelt laboratóriumot építettünk ki budapesti fejlesztési központunkban." - mondta Baji Bence, a KUKA Hungária Mobility Quality Assurance csapatvezetője.

A robotokra a filmforgatásokon használt fényvisszaverő markereket ragasztanak a laboratóriumban, majd a kamerarendszer rögzíti és követi ezek mozgását, és ez alapján érzékelni és elemezni is tudja a robot teljes mozgását. A rendszer pedig egy VRPN (Virtual Reality Peripheral Network) szerveren keresztül valós időben streameli a kamera által rögzített adatokat. A megoldás hat szabadsági fokú nyomon követésre képes (6DOF = 6 degrees of freedom), tehát három dimenzióban, három tengelyen figyeli a gömbök helyzetét és mozgását. Az így kapott adatokat ezután feldolgozzák, és összevetik a kiadott parancsokkal. Így gyorsan fény derül az esetleges hibákra, vagyis, ha a robot az utasítástól eltérően mozog.


Tízszer gyorsabb és pontosabb tesztelés

Az új technológia óriási változást jelent a tesztelésben. A hagyományos, kézi módszerekkel körülbelül fél napba telik, ha egy robot összes alapfunkcióját tesztelik, hiszen hosszú időt igényel az előkészítés, a vizsgálat lefuttatása és az eredmények kiértékelése is. Az új rendszer kínálta automatizációval azonban ugyanez a folyamat mindössze fél óra. A tesztek tömbösíthetők és ütemezhetők éjszakára is, a laboratóriumban pedig akár emberi felügyelet nélkül is lefuttathatók. Mivel a megoldás kiiktatja az emberi hiba lehetőségét és a repetitív feladatokat, a tesztelő szakemberek fontosabb feladatokra koncentrálhatnak.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!