Tippek a vitamindús vegetáriánus étrendhez! (x)
2020-01-23 09:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]
A szigorú vegetáriánus étrendet követőknek sokszor nehézséget okoz a létfontosságú, természetes tápanyagok bevitele.
Köztudott ugyanis, hogy a húsban rengeteg olyan tápanyag van, amire szervezetünknek szüksége van, ezeket pedig nehéz pótolni. Nem lehetetlen az elsődleges forrásokat helyettesíteni, sőt, nagyon is megoldható, a különböző hiánybetegségek érdekében. Lássuk, hogyan játszhat a tápanyagokkal!
Lakto-ovo VS. vegán
Ha Ön is ezen csoport tagja, akkor nem kell elmagyaráznom, azonban sokan nincsenek tisztában a lakto-ovo vegetáriánus fogalmával. Ők a növényi eredetű táplálék mellett tojást és tejterméket is fogyasztanak, ezért ritkán jelentkeznek vitaminhiányos állapotok náluk. Ezzel szemben a vegán étrend gyakran szigorú megszorításokkal jár, így felléphet a D-, B12-vitamin, illetve a cink, vas és jódhiányos állapot is. Következményei közé tartozik a vérszegénység, az immunrendszer gyengülése, a csontritkulás és az anyagcsere-funkciók károsodása is. A szakértők szerint viszont megfelelő növényi táplálék egyidejű fogyasztásával kiküszöbölhetőek a felsorolt problémák.
Nézzük, hogyan juthat hozzá a leglényegesebb vitaminokhoz!
Vitaminhiány következményei
A különböző vitaminok hiányának más-más következményei vannak.
A jód hiánya testsúly problémákhoz, koncentrációs zavarokhoz, pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet. Himalájai kristálysóban, tengeri halakban, tojásban, tejben, áfonyában is megtalálható.
A kalcium köztudottan nagy szerepet játszik a fogak és csontok egészségében. Pótlásához napi 2-3 adag kalciumban gazdag étel fogyasztása ajánlott, mint a szójatej, mandulatej, brokkoli, tofu vagy a zöldleveles zöldségek.
A vas a vörösvérsejtek működését segíti. Ha hiányos a szervezetben, akkor fejfájást, szédülést, hajhullást, gyengeséget okozhat. Egyen sok csicseriborsót, fehérbabot, mazsolát, spenótot, kesudiót és céklát.
Az Omega zsírsavak szabályozzák a koleszterinszintet. A repceolajban, lenmagolajban, dióban, pisztáciában található meg.
A fehérje az izmok fejlődésére, a bőr és a szervek egészségére gyakorol hatást. Számos tejtermékben, a tojásban, a szójában, hüvelyesekben, lencsékben és magvakban is ott lapul.
Ha tovább vizsgálódna a vitaminok ügyében, akkor a
JOY-nál olvasható egészségtudatos cikkek között találhat még érdekességeket!
Vitaminok a természetből
A D-vitamin az immunrendszer, a csontok támogatója. Ott van a tejtermékekben a tojássárgájában, a zsírosabb halakban és a müzlikben is. Sajnos ezt a vitamint nem tudjuk a napsütéssel, az étkezéssel "feltankolni" ezért étrend-kiegészítők fogyasztása javallott.
A B2-vitamin az immunrendszert, riboflavin vérképzést segíti, de a pajzsmirigy hormonális egyensúlyához is fontos. A tehéntej, a szójatej, a joghurt és a gomba igen gazdag B2-vitaminban.
A cink és a B12-vitamin szintén lényeges szerepet játszik a szervezet egyensúlyának fenntartásában.