mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Hauk Zoltán
Hauk Zoltán
HEROE
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Zsigmond Vilmosnak szenteli Berlinaléhoz kapcsolódó programját a Collegium Hungaricum
2020-02-11 11:58 [MTI + Mediainfo.hu]

Februárban fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel idézik fel a magyar származású operatőr munkásságát.

A Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez eljuttatott közleményében az 1979-es Berlinale eseményeit idézik fel, amikor a szocialista országok visszavonták filmjeiket a versenyprogramból, és Gábor Pál magyar zsűritagnak, valamint csehszlovák kolleganőjének le kellett mondania posztjáról, tiltakozásul A szarvasvadász című film bemutatása ellen, amely - a szovjet küldöttség állásfoglalása szerint - sérti a vietnámi nép méltóságát. Michael Cimino háborús drámájának emlékezetes képei az akkor már Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkáját dicsérik - emelik ki a közleményben.

Mint írják, Zsigmond Vilmos filmfőiskolai tanulmányait félbehagyva, az 1956-os forradalom idején titokban készített filmfelvételekkel érkezett New Yorkba, ahol néhány év alatt fényes karriert futott be. Már A harmadik típusú találkozások című filmért kapott 1978-as Oscar-díja előtt is olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman és Brian De Palma. Egy évvel később, amikor következő munkája, A szarvasvadász elnyert öt Oscar-díjat, és megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot is, már az Egyesült Államok egyik legkeresettebb operatőrének számított.

Zsigmond Vilmos fiatalon, szinte gyerekként kezdett el fotográfiával foglalkozni. A Collegium Hungaricum Berlinben látható csaknem hatvan képe operatőri hitvallását és fejlődését is tükrözve egészíti ki egy olyan kivételes filmes személyiség portréját, akinek a munkái évekre meghatározták a hollywoodi képalkotás fejlődési irányát - áll a közleményben.

A fény mestereként is emlegetett operatőr fotókiállítását február 12-én 18 órakor Benedict Neuenfels operatőr nyitja meg. A tárlat április 9-ig látogatható, hétköznapokon 12-től 18 óráig. A belépés ingyenes.

Február 26-án A szarvasvadász című filmet vetítik, eredeti nyelven, német felirattal. Február 27-re beszélgetést szerveznek a német filmszakma kiemelkedő képviselőivel Zsigmond Vilmos munkásságáról, A szarvasvadász című filmről és az 1979-es berlini botrányról. Pódiumbeszélgetés résztvevői között van Georg Alexander, az 1979-es Berlinale zsűritagja, Norbert Grob író-filmesztéta és Frank Amann operatőr, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) tanára.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!