mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Balogh Erika
Balogh Erika
Insomnia Reklámügynökség
stratégiai tervező


szakmai partnereink:























kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hogyan használható az UV-C technológia az élelmiszeriparban? (x)
2020-02-21 09:23 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az élelmiszerek esetén kiemelkedően fontos, hogy mentesek legyenek a baktériumoktól, gombáktól és egyéb mikroorganizmusoktól.

Az ultraibolya sugarak közel 100%-ban elpusztítják ezen mikroorganizmusokat, ezért az UV-C technológia sokrétűen alkalmazható az élelmiszerek gyártása során. Az UV-C besugárzás számos területen és módon bevethető.

Az UV-C technológia alkalmazási területei


Az élelmiszerek előállítását folyamatában tekintve a Hollandimpex-nél elérhető UV-C lámpák alkalmazására a termeléstől a csomagolásig számos lehetőség kínálkozik:

1. Állattenyésztés - állatok helyének fertőtlenítése
2. Növénytermesztés - fóliasátor légterének csírátlanítása
3. Tárolás - hűtőházak, raktárak légterének kezelése
4. Hús- és halfeldolgozás - légtér csírátlanítása, gépsor egyes szakaszaiba beépített lámpák használata, hús csomagolása
5. Tejtermékek gyártása - általános fertőtlenítés, légtér tisztítása, konkrét munkafolyamatok kezelése, palackozás
6. Tojástermelő üzem - felületkezelés, UV-C alagutak, légtér tisztítása, salmonella elleni védekezés
7. Borászat, sörfőzde - általános csírátlanítás, penészgombák elleni védekezés, merülő lámpás alkalmazások, palackozás
8. Sütőipar - légtér fertőtlenítése, konkrét munkafolyamatok kezelése
9. Palackozás - általános fertőtlenítés, töltőfejek és kupakok kezelése
10. Csomagolás - konkrét munkafolyamatok kezelése, csomagolóanyag UV-C lámpás csírátlanítására

Az UV-C technológia alkalmazási módjai

Az élelmiszerek - mint látható - sok munkafolyamaton és feldolgozási, tárolási helyen mennek keresztül, tehát a fertőtlenítés és csírátlanítás is sokféle módon valósulhat meg:

1. Falra szerelhető vagy állvánnyal hordozható, szabadon sugárzó lámpatestek
2. Légtisztítók
3. Vízkezelő rendszerek
4. Merülő UV-C lámpák
5. Szállítószalag UV-C alagút
6. Egyedi tervezésű, konkrét munkafolyamatnál beépített UV-C készülék
7. Töltőfej kezelő berendezés
8. Kupak fertőtlenítő készülék

Összegzés

Az UV-C technológiák alkalmazási területe rendkívül szerteágazó. Az élelmiszerek feldolgozásában elsődleges szempont, hogy a termékek megfeleljenek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Mivel az UV-C sugárzás káros lehet az élő szervezetre, ezért fokozott körültekintéssel kell alkalmazni az emberek, állatok és növények esetében, tehát vagy olyan időben kell a lámpákat bekapcsolni, amikor az adott tér üres, vagy pedig olyan módon, hogy a sugárzás zárt, védőburokkal körbevett helyen történjen. Az élelmiszergyártásban biztonsági előírás az is, hogy a lámpák speciális bevonattal legyenek ellátva, amely a lámpa esetleges törése esetén a szilánkok szétszóródását megakadályozza. Az UV-C technológiák alkalmazásának egyik élvonalbeli szereplője a Hollandimpex által tervezett megoldások megfelelnek ezen biztonsági követelményeknek.



További hírek:


2020 ban hány százalékra tippeled a hazai programmatic media költést a digitális médiaköltésen belül?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!