mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Bíró Gábor
Bíró Gábor
Mediabrands
Operatív igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Dolgozz a céljaidért!
2020-02-21 14:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Önmagunk ismerete régóta foglalkoztatja az emberiséget. Az önismeret fokozatai egyértelműen jelzik, van-e teendőnk belső énünk fejlesztésében.

Az önelfogadás a jó önismeret jele

A körülöttünk lévők saját szűrőiken keresztül látnak minket, adnak értelmet annak, kik vagyunk. Ez az értelmezés sokszor nem rólunk, inkább róluk szól. Az önismeret első feltétele kilépni mások látószögéből.
Az első lépés mindig nehéz és sok esetben fájdalmas, mert meg kell törni a mintát, ami eddig meghatározta az életünket. És ha nem tetszik, amit a tükörben látunk, el kell kezdeni magunkon dolgozni. Puskár Ildikó KO coaching programjában egyéni fejlesztésben vehetsz részt, hogy kihozd magadból a legjobbat.

Hiányos az önismereted?

Önismeret-hiányra utal, ha magunkat másokhoz hasonlítgatjuk. Ahogy mások sem látnak téged reálisan, te sem fogod őket, vagyis nem kapsz jó válaszokat. Az összehasonlítás frusztrál, és téves következtetéseket vonunk le belőle.

Ha folyton kétségbe vonod a döntéseidet, olyan ruhát veszel vagy olyan programra mondasz igent, amit igazából nem is akartál, túlzottan függsz mások lehetséges elvárásaitól vagy körülményektől annak érdekében, hogy alkalmazkodj. Pedig utólag bebizonyosodik, ha nem hallgatsz a szívedre, eszedre vagy a tapasztalataidra, később megbánod.

Szintén gyakori jel, ha az általad fontosnak tartott személy jóváhagyásától függnek a tetteid. Ilyenkor ezzel pótolod a belső bizonytalanságot, amelyet önismereted hiánya okoz. Aki bizonytalan a magával kapcsolatos elvárásokban, túl nagy jelentőséget tulajdonít mások véleményének. Nem érti a viccet vagy elbizonytalanodik a kritika hallatán. Természetesen megnyugtató, ha elfogadnak és elismernek bennünket, de ez nem járhat önazonosságunk feladásával.

A kiegyensúlyozott önkontroll

Aki nem ismeri jól magát, túl szigorú. Úgy érzi, a hiba bizonytalanságot jelent. De ha rájön, hogy a hibázás tanulás és tapasztalat, nem csak az eredményeket fogja értékelni. Az odavezető út is érték.

A konfliktusokat is azok keresik, akik mások legyőzésével erősítik magukat. Hajlamosak túlreagálni jelentéktelen helyzeteket is, mert fenyegetőnek érzik, ha nem kontrollálhatják a környezetüket. A jó önismeretű ember képes az önkontrollra. Kevésbé vonzza a konfliktus, mert tudja, hogy korlátozott mennyiségű érzelmi energiáját nem érdemes erre pazarolni. Ha ismered magad, kevesebb indulattal reagálsz a váratlan helyzetekben és tudod kezelni az érzelmeidet.

Mindenre van megoldás

Ugyanarról a dologról mások mást gondolnak, mint mi. Az önismeret-hiányos emberek ilyenkor megsértődnek, vagy lekicsinylően nyilatkoznak az eltérő véleményről. Akik számára a fejlődés a fontos, rákérdeznek az okokra. Elképzelhető, hogy sikerül megfordítani a róluk alkotott képet, de kiderülhet az is, hogy valóban rosszul kezelik a dolgokat.

Az önismeret egész életedre kihat. Tegyél érte, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.
(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!