mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Tóth Gábor
Geometry Global
CEO


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Útmutató a lábazatok szigeteléséhez (x)
2020-02-21 07:14 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Sokan talán nincsenek is tudatában annak, hogy szigetelés hiányában a lábazaton keresztül történő hőveszteség mértéke akár a 10-15 százalékot is elérheti.


Ezért is érthetetlen, hogy az utólagos szigetelési munkák kivitelezésekor a lábazat szigetelését miért hagyják ki számos alkalommal. Pedig ezzel a mulasztással a hőmegtartás hatékonyságának rontásán kívül a hőhidak kialakulása is borítékolhatóvá válik.

Mire érdemes feltétlenül odafigyelni a lábazat szigetelése kapcsán?

A lábazat szigetelése speciális területnek számít, ezért mindenképpen igényli az egyedi megközelítést is. Teljesen más típusú munkáról beszélünk ugyanis, mint mondjuk egy homlokzat szigetelése kapcsán.

A lábazat egy adott hányada a föld alatt helyezkedik el, ennek megfelelően egész komoly kitettsége van a talajvíz hatásainak. Mindezt figyelembe véve egyértelműen olyan szigetelő anyagot célszerű alkalmaznunk, ami a lehető legkisebb vízfelvevő képességgel bír.

Hogyha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, akkor a szigetelésen keresztül a falak és a padló is fel fogja venni a nedvességet. Ezt pedig semmiképp nem szeretnénk, mert hosszabb idő leforgása alatt akár komolyabb szerkezeti károkat tud okozni, nem beszélve a penész megjelenéséről.

Egy másik fontos szempont a lábazatok szigetelésének a kivitelezéséhez

Szóval a talajvíz általi hatásra mindenképpen figyeljünk oda, emellett pedig akad még egy kiemelten fontos tényező a lábazat szigetelésének kialakítása kapcsán. Gyakorlatilag egyértelmű volna számításba venni, mégis sokan elmulasztják.

Merthogy akárhonnan is nézzük, a lábazat bizony folyamatosan intenzív terhelésnek van kitéve. Ennek megfelelően olyan szigetelőanyagot szükséges alkalmazni, ami ennek az erőteljes hatásnak ellen tud állni. Méghozzá akár hosszú évtizedeken át, vagyis a lábazatokhoz a lehető legnagyobb nyomószilárdsággal rendelkező anyagot célszerű leemelnünk a polcról.

Milyen anyagot célszerű alkalmazni a lábazatok szigetelésekor?

A fentebb taglalt szempontokat figyelembe véve lábazati szigeteléshez leginkább zárt cellás extrudált polisztirolt, vagy másik nevén XPS-t szokás alkalmazni. Nyilván ez nem a véletlen műve, hanem a speciális granulátumból előállított anyag specifikus tulajdonságai indokolják mindezt.

Az extrudált polisztirol vízfelvevő képessége elenyészőnek tekinthető, mivel az értéke 0,2-1,0% körüli. Vagyis nem csak vízállónak számít, hanem egyben fagyálló is. Ráadásul az XPS hőszigetelés szükség esetén akár három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe.

Nyugodtan dolgozhatunk az anyaggal, a munkánk eredménye pedig tartós és megbízható lábazati szigetelés lesz.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!