mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakner Bertold
Lakner Bertold
neo
kreatívigazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A múlt és a jelen találkozása
2020-03-20 12:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A rádiózás történetében a hírek és egyéb közérdekű információk mellett mindig is nagy szerepet játszott a zene. Hisz ki ne szeretné, amikor a monoton beszédet megtöri néhány vidám dallam?

Mi szólt régen a rádióban?

A rádiósugárzás kezdetén még erősen korlátozott volt a játszott zeneszámok stílusa, a tiltott "nyugati" dalokat például egyáltalán nem hallhattuk, de a hazai előadók közül is sokakat kiszűrt a cenzúra.

Mi maradt akkor? Elődeink, ha bekapcsolták a rádiót, nagy valószínűséggel hagyományos magyar nótákat, népzenei feldolgozásokat hallgattak. Mikor felcsendült valamelyik jól ismert dallam, mindjárt könnyebben ment a házimunka, és gyorsabban haladt a varrás.

Bár napjainkra a rádiózási szokások igencsak megváltoztak, a tapasztalat azt mutatja, hogy még mindig van igény a tradicionális hazai zenére.

A híres muzsikus és az internet esete

Dankó Pista neve talán mindenkinek ismerősen cseng, ha máshonnan nem is, hát a róla elnevezett borról. A híres nótaszerző nevét azonban e nedűn kívül más is viseli: a közmédia egyik rádiócsatornája.

A Dankó Rádió jelenleg az egyetlen olyan állami csatorna, amely elhatárolódik a manapság oly divatos könnyűzenétől, és magyar nótákat, népzenét, operett slágereket, valamint világzenét sugároz.

A csatorna 2012-ben indult, és a normál FM-sugárzás mellett hallgatható az interneten is, például az Online Rádió weboldalán.

A megalakulását az ihlette, hogy az utóbbi évtizedekben a hagyományos magyar nóta méltatlanul kiszorult a médiából, noha valaha hatalmas népszerűségnek örvendett, és manapság is sokaknak lenne igénye az efféle muzsikára. A Dankó elődje, a kizárólag interneten hallgatható Dalok és Dallamok rádió igen népszerű volt, ez pedig indokolta azt, hogy egy országos rádióadó folytassa eme tevékenységet.

Mára a Dankó Rádió 24 órában sugároz, és a zenék mellett különféle tematikus műsorok is színesítik a palettát. Ezek közé tartozik például világzenei magazin, népzenei szótár, és a Déli Krónika. Így a műfaj kedvelői a változatos kínálatban megtalálhatják a kedvencüket.

Miért érdemes az online rádiózást választani?

Mint említettük, a Dankó Rádió immár fogható FM-hullámokon is, azonban az interneten történő rádióhallgatás lassanként kiszorítja a "hagyományos módszert". Mi ennek az oka? Egyrészt a minőség. Míg a rádiókészülékeknél megszokott, hogy gyakran sistereg, recseg vagy egyszerűen elmegy a vétel, addig az online sugárzás során végig kiváló minőségben élvezhetjük kedvenc adónkat.

Illetve ha az internetes rádiózást választjuk, megszűnnek a lefedettséggel kapcsolatos korlátok. Legyünk a világ bármely csücskében, ha van internet-hozzáférésünk, akkor lesz online rádió is. Ráadásul számítógéppel sem kell rendelkeznünk, hiszen okostelefonon vagy tableten is ugyanúgy lehetőségünk van bekapcsolódni a rádiózásba.

Egy szó mint száz: még a régi magyar nóták is szebben szólnak az interneten!

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!