mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Miért jó e-matricát vásárolni a jelenlegi helyzetben? (x)
2020-05-26 06:37 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kialakult járványügyi helyzet és a kijárási korlátozások még inkább előtérbe helyezték az online vásárlásokat a hagyományos vásárlási formákkal szemben.

Már az elmúlt években is egyre nagyobb arányban vásároltak az autósok e-matricát, és a korábbi szélvédőre ragasztható matrica teljesen megszűnt.

Az internetes vásárlás mellett megmaradt a hagyományos, benzinkutaknál, SMS-ben és mobilalkalmazásokon keresztüli értékesítés is, minden járműre és járműkategóriára vásárolható matrica ezeken az értékesítési csatornákon keresztül is.

Az eddigi statisztikák szerint az autóvezetők legtöbbször a járműkategóriát tévesztik el. A jelenlegi szabályozás szerint 6 járműkategória létezik: személyautó (D1, D2), motorkerékpár (D1M), tehergépkocsi (D2), autóbusz (B2) és utánfutó (U). A D1 kategória esetén a szállítható személyek száma legfeljebb 7 lehet, és a gépjármű össztömege nem haladhatja meg a 3500 kg-ot. Mindkét adat megtalálható a gépjármű forgalmi engedélyében.

Mi az előnye az e-matricának?

Sok embernek az utolsó pillanatban vagy már az autópályára felhajtás után jut eszébe, hogy elfelejtett autópálya-matricát venni. Ilyenkor vagy megáll az első benzinkútnál, vagy a mobiltelefonja segítségével váltja meg matricáját. Fontos tudni, hogy az autópályára való felhajtás után 60 percen belül lehet pótdíjmentesen autópálya-matricát vásárolni.

Az e-matricának számos előnye van a hagyományossal szemben. Ezek közül csak egy az azonnali érvényesség. Mint minden internetes vásárlásnál, itt is fontos előnyt jelent a nyitvatartási időtől való függetlenség, az, hogy bárhonnan, bármikor indítható a tranzakció. További előny, hogy az Autopalyamatrica.hu ügyfélszolgálatot is üzemeltet, amely megkönnyíti az utólagos ügyintézéseket. A vásárlók legtöbbször a bizonylatismétlés, az érvényességi idő lekérdezése és a matrica átírásával kapcsolatos szolgáltatások iránt érdeklődnek. Ilyen szolgáltatások a NÚSZ ügyfélszolgálatain érhetőek el, amelyek a kormány által márciusban kihirdetett veszélyhelyzet miatt átmenetileg csak elektronikusan érhetőek el.

Hogyan működik az online vásárlás?

Először a járműkategóriát kell kiválasztani, majd meg kell adni a matrica típusát. A felségjel megadása szintén kötelező, a rendszámot kibocsátó ország nemzetközi kódját kell megadni. Következő lépés a rendszám megadása. Az érvényesség kezdőnapjának beírása után az érvényesség végét automatikusan számolja az alkalmazás, így azt begépelni nem kell.

Jelenleg a D1 kategóriában a 10 napos matrica 3.500 Ft, az 1 hónapos 4.780 Ft, az éves 42.980 Ft, míg a megyei matrica 5.000 Ft. Ehhez hozzáadódik még a tranzakciós kezelési költség is. Egyszerre akár több matrica vásárlását is engedi a program.

A fenti adatokon kívül ki kell tölteni az e-mail címet és a telefonszámot. Mivel az utólagos módosítás vagy átírás pénzbe kerül, mindenképpen érdemes leellenőrizni az adatokat. A vásárlás következő lépése a fizetés. Nem elég, ha a rendszer üzenetet küld a sikeres fizetésről, mindenképpen kell kapnunk egy visszaigazoló e-mailt, amit meg is kell őrizni.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!