mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Király András
Király András László
The Cook Kft.
projekvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Minden, amit tudni kell a spinner bait csalikról (x)
2020-05-22 16:15 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az egy vagy több forgó résszel rendelkező műcsalikat általánosságban spinner bait, más néven forgó csaliknak is szokás nevezni.

Ezek a csalik úgy működnek, hogy a vízben a mozgásuk során villanó és rezgő hatást keltenek. Külföldi horgászkörökben a spinner bait alapvető kellék a pergetéses horgászathoz, viszont hazánkban még sok sok horgász számára ismeretlen, itthon a bojtos-villantós terjedt el a legjobban, viszont a boltok kínálatában sokkal többfélével lehet találkozni.

A spinner bait csali alakja

A spinner bait kinézetét tekintve egy olyan élőlényre hasonlít, ami a valóságban nem létezik, messziről nézve olyan a formája, mint egy pár egyedből álló halrajnak. A tervezők azért választották ezt a formát, mert a ragadozó halak előszeretettel csapnak le táplálkozási céllal kisebb halrajokra is.

A spinner bait csali működése

Tehát már a formája is felkelti a ragadozó halak figyelmét, viszont az igazi vonzereje a mozgásából fakad. A csali képes a hossztengelye körül és önállóan is forogni, ezt a forgolódást kiegészíti és látványosabbá teszi a csalira erősített színes szilikonszalagok mozgása, így együttesen olyan rezgéseket okoz a teljes csali, ami nagymértékű ingerlést jelent a ragadozó halak oldalán található érzékszervek számára. Ez az a bizonyos szerv, aminek segítségével jelentős távolságból is képesek észrevenni a táplálékot. A ragadozó halak ezen érzékszerve annyira kifinomult, hogy a segítségével a víz legapróbb rezgéseire is képesek reagálni.

A spinner bait csalik ráadásul színesek is, így a ragadozó halak látására is hatnak. A fenti hatások kombinációja a legtöbb ragadozót, de leginkább a csukát, támadásra ösztönzi. Viszont nem csak csukákat lehet fogni vele, sügérek és süllők is előszeretettel harapnak rá ezekre a csalikra. Akadályokkal és vízinövényekkel nehezített területeken is kiválóan használható, ezen felül a forgók működése miatt a zsinórt sem tekeri meg a spinner bait.

Amennyiben bővítené horgászkészletét, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie a Halcatraz Horgászcentrum kínálatában.

Spinner bait típusok

A spinner bait csalikon lévő villantó formája többféle lehet, a forma meghatározza, hogyan kell használni. A hosszú és hegyes villantóval felszerelt spinner bait csalikat gyorsan kell bevontatni, a kerekebb kialakításúak kevésbé intenzív tempó esetében is képesek elegendő mozgásra.

Három nagy típust különböztetünk meg: a Colorado családba tartoznak a kerek vagy kanál alakú, mély keresztmetszetű villantóval ellátott csalik. Zavaros és mély vízhez kiválóak. A másik kategória a fűzfalevél típus, ezek hegyes és hosszú villantóval vannak ellátva. A harmadik kategória az Indiana, ami ötvözi a Colorado és a Fűzfalevél típusokat.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!