mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kántor Kata
Kántor Kata
GfK Hungária Kft.
média szektormenedzser


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az alváselégtelenség problémája (x)
2020-08-17 07:14 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az alváselégtelenség problémája egyre több embert érint, és nem csak bosszantó, amikor már órák óta forgolódunk az ágyban, és nem tudunk elaludni, hanem az egészségünkre is rossz hatással van.

Hiszen ettől függetlenül a reggel hamar elérkezik, és azon kaphatjuk magunkat, hogy mivel az éjjel nem aludtunk semmit, ezért fáradtan, karikás szemekkel indulunk munkába. Ilyen állapotban pedig sem a munkahelyünkön, sem a magánéletben nem tudjuk megállni a helyünket.

Az inszomniáról bővebben

Alváselégtelenségről (inszomnia) akkor beszélünk, ha valamilyen okból kifolyólag túl keveset alszunk, vagy alvásunk minősége nem megfelelő. Ez tulajdonképpen nem tekinthető betegségnek, sokkal inkább valamely probléma velejárója, amely tartalmát tekintve is eltérő. Ugyanis megkülönböztethetünk átmeneti (néhány alkalommal jelentkező), rövid távú (körülbelül néhány hétig tartó), valamint krónikus (legalább 3 hónapja fennálló) inszomniát.

Az átmeneti és a rövid távú inszomnia esetében elegendő lehet a gyógyszeres kezelés. Viszont a hosszabb ideje fennálló, krónikus alváselégtelenség esetében jó, ha a dolgok mélyére nézünk. Hiszen ez testi vagy lelki betegséget is jelezhet, amelyet jó, ha mihamarabb kezelni kezdünk. Ezek közül a lelki betegség kezelése lehet nehezebb.

Ebben segíthet egy pszichológus, aki képes feltárni az alvászavar mögött álló gondokat, valamint néhány relaxációs gyakorlattal is tud szolgálni, amely nyugodtabb alvást eredményezhet. Amennyiben Ön is ezzel a problémával küzd, keresse az Onlinepszichológus.net szakembereit!

Miről ismerjük fel?

Az alvászavart rendkívül könnyű felismerni tesztünk kitöltésével. Jellemző az elalvási zavar, az éjszaka során történő többszöri felébredés, illetve a korai ébredés. Emellett nappal jelentkezhet álmosság, fáradékonyság, koncentrációs probléma, esetleg fejfájás és rossz közérzet is.

Árulkodó lehet továbbá az is, ha úgy érezzük, sokkal kevesebb időt töltöttünk el alvással, mint amennyit valóban.

Mi váltja ki az alváselégtelenséget?

Teljesen más életmódbeli szokásaink vannak, mint például 30 vagy 50 évvel ezelőtt. Az éjszakába nyúló munka a monitor előtt, és az, hogy a telefonunkkal alszunk el és ezzel ébredünk, egyáltalán nem segíti elő a nyugodt alvást. Ráadásul ahhoz, hogy a mai világgal lépést tudjunk tartani, gyakran előfordulhat, hogy stresszes helyzetbe kerülünk. Gondoljunk csak a munkahelyi vagy a magánéletben előforduló nehézségekre. Ezek pedig mind kihatással vannak alvásunkra is.

De nem csupán ezek vezethetnek alvászavarhoz. Ugyanúgy alvászavart okozhat a fizikai fájdalom vagy a zajos környezet, valamint a többműszakos munka is, amellyel felborul szervezetünk egyensúlya. A felmerülő probléma esetén az elsődleges felderíteni a kiváltó okokat és megoldást keresni rá, ugyanis a tartós alváselégtelenség hosszú távú egészségügyi problémához is vezethet.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!