mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vámos-Hegyi Attila
Vámos-Hegyi Attila
Mediafon Kft., managing director
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hogyan valósítható meg az egészséges lakóklíma? (x)
2020-08-17 15:43 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Aktív- és passzívházakban egyaránt találkozhatunk vályoggal. A vályog az egyik legrégebbi építőanyag, de modern változatai is léteznek, amelyeknél a fűtés- és hűtéscsövek a vályogrostlapokba be vannak építve.

A falfűtés önmagában is érdekes megoldás, kicsit a padlófűtéshez hasonlít, mivel a teljes felületet behálózzák a fűtéscsövek. Hatékonysága attól függ, hogy az adott felület meddig tudja tárolni a hőt. A vályoggal történő kombinálás ezért nagyon jó megoldás.

Miért jó a vályogos felületfűtés?

A vályogos falfűtések biztosítják az egészséges, károsanyagmentes élettér kialakítását, akár új építésű, akár felújítandó házról van szó. Az egészséges lakóklíma egyik összetevője a megfelelő páratartalom, és a vályog folyamatosan 45-55%-os relatív páratartalmat szolgáltat, amely ideális az emberi szervezetnek. A vályog páraszabályozó képességének köszönhetően a penész megjelenése is kiküszöbölhető. További egészségre jótékony hatás, hogy a levegőben megtalálható szerves vegyületeket is képes megkötni, a szálló por mennyiségét minimálisra csökkenteni, ezáltal tisztítja a légteret.

A felületet behálózó fűtéscsövek először felfűtik a vályogot, a vályog sokáig tárolja és folyamatosan adagolja a meleget. Összefoglalva a vályogos falfűtés energiatakarékos, egészséges és nagyon komfortos. Napkollektorokkal és hőszivattyúkkal kombinálva tovább erősíthető a környezettudatos építkezés.

A vályogos felületfűtés mellett szól az is, hogy szinte bármilyen felületen alkalmazható, némely felületnél köztes hordozóréteg alkalmazása szükséges.

Hogyan épül fel a vályogos falfűtésrendszer?

Az ilyen rendszereknél általában műanyag síneket erősítenek a felületre, és a fűtéscsöveket a sínekbe illesztik. Kaphatók előregyártott panelek is, amelyeket csak fel kell tenni a falra és utána csatlakoztatni a fűtési rendszerhez.

Első rétegként hordjuk fel az univerzális BIOKAY vályogvakolatot 15-20 mm vastagságban úgy, hogy minden fűtéscső be legyen fedve. Egyszerre ennél vastagabb réteget ne vigyünk fel, hanem hagyjuk az első réteget teljesen megszáradni. A vakolat külső rétegét erősítsük meg vakolaterősítő hálóval, hogy ne repedezzen a felület.

A 2. réteghez csak az első teljes kiszáradása után kezdjünk hozzá. Ha már működik a falfűtés, akkor kapcsoljuk be a száradás gyorsítása érdekében. A teljes száradás akár 2-4 hétig is eltarthat, a megfelelő eredményt a vakolat egyenletesen világos színe jelzi.

A második réteg általában már vékonyabb az elsőnél, kb. 5-7 milliméter. Ennek kiszáradása után a felületet le kell söpörni. Ezután következik a glettelés és a festés. Ha már a vakolat természetes, a színezéshez is természetes ásványi és földpigmenteket használjon. A kialakított felület nem csak egészséges, de rendkívül tartós is lesz.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!