mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Lucernatermesztés okosan (x)
2021-01-18 10:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A lucerna széles körben felhasználható növény. Legyen szó akár zöldtakarmányozásról, akár szénakészítésről, silózásról (erjesztéses tartósítással) vagy ipari feldolgozásról, a lucerna mindegyikben megállja a helyét.

A fenntartó és a termelő takarmányszükséglet kielégítésére egyaránt alkalmas. Szálasan vagy szecskázott állapotban is kínálható. A kérődző állatokat zölden puffasztja, ezért muszáj előfonnyasztani számukra.

Vetésváltás, a talaj előkészítése, trágyázás

Ha tavaszi telepítésre kerül a sor, akkor kevésbé fontos az elővetemény lekerülési ideje, bár ha korai, akkor jobb feltételek lesznek a jó minőségű magágy kialakításához. Viszont a nyár végén vetett lucerna számára csak a korán lekerülő elővetemények után biztosítható az általa igényelt talajelőkészítés. Jó előveteményei a kalászosok, valamint az őszi és a tavaszi keveréktakarmányok, a repce és a korai burgonya. Kifejezetten rossz előveteményei a pillangósvirágúak. A lucerna után kiváló választás az őszi búza.

A talajelőkészítést a talaj típusa, állapota és az elővetemény sajátosságai alapján határozd meg és végezd el, szem előtt tartva, hogy a lucerna igényes a talajművelés mélységére, a telepítéshez pedig aprómorzsás, ülepedett magágyra lesz szükséged.

A lucerna magas tápanyagigénnyel rendelkező növény. A növény tápanyagellátásának megtervezésekor mind a talaj minősége, mind a tervezett termés nagysága, a tápanyagok mennyisége és a nitrogéngyűjtő baktériumok figyelembevétele is fontos. Még ha öntözöl is, a lucernánál a megosztott trágyázás mindig nagyobb termést fog adni. A lucerna kezdeti nitrogénigényét műtrágyázással elégítsd ki, különös tekintettel a makroelemek pótlására. Savanyú talajon fejtrágyázásra is érdemes gondolnod.

A lucernának magas foszfor- és káliumigénye van, ezért ezeket több évre előre alaptrágyázás során érdemes kijuttatnod. A lucerna érzékeny a mészellátottságra, ezért talajvizsgálat után, ha az eredmények alapján szükséges, ezzel is foglalkoznod kell.

A lucerna telepítése és betakarítása

A növénytermesztés alapszabálya, hogy mindig csak a legmagasabb, fémzárolt minőségű vetőmagokat vesd - a lucernánál sincs ez másképp. Ez a befektetés az, ami mindig megtérül, így ezen nem érdemes spórolni. A lucerna alapvetően tavasszal vagy nyár végén vethető, de fontos, hogy a keléséhez biztosítva legyen a megfelelő mennyiségű csapadék. Éppen ezért itthon inkább a tavaszi telepítés terjedt el, ugyanakkor a csapadékosabb dunántúli területeken a nyár végi vetés is sikeres lehet.

Tisztán vagy takarónövénnyel, tavaszi árpával vagy zölden betakarítható borsóval társítva is telepítheted. Az előbbi ugyan jobban megfelel a lucerna igényeinek, viszont a takarónövény talajvédelmi szerepet tölt be, elnyomja a gyomnövényeket, és hasznosítható a termése is.

A lucernát évente 4-6 alkalommal lehet kaszálni. Az, hogy mikor és hányszor történjen kaszálás, függ a terület adottságaitól, a telepítés idejétől, attól, hogy öntözted-e és attól is, hogy hogyan szeretnéd hasznosítani.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Exkluzív break

Béta együttható

Break

továbbiak  
Forrás: Nielsen Közönségmérés
2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!