mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Szabó Ákos
Szabó Ákos
Adaptive Media
üzletfejlesztési vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Amit az értékbecslésről tudnod kell
2021-01-22 10:17 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A jelzáloghitelek velejárója az értékbecslés, mely elkerülhetetlen egy jelzálogalapú hitel igénylése során.

Egy eleve elég hosszadalmas hiteligénylési folyamat azon része ez, mely láthatóan kb. 1 órás, de ténylegesen akár napokba is telhet. Érdemes kicsit képbe kerülni az ingatlan értékbecslésével kapcsolatban, hogy ne érjenek meglepetések a jeláloghitel igénylési folyamatának ezen szakaszában sem.

Mi is az az értékbecslés?

A jelzáloghitel igénylési folyamat részét képező értékbecslés a hiteligénylés egyik kulcsfontosságú pillanata. Az itt kapott eredmény ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mekkora hitelt is kaphatunk maximálisan. Az értékbecslés során egy, a bank által kijelölt szakértő személyes látogatást tesz a fedezetként felajánlott ingatlannál. Személyesen megvizsgálja a házat vagy lakást kívül és belül is.

A folyamat végén kapunk (vagyis igazából a bank kap) egy becsült piaci értéket, melyre a banknak a hitelkalkulációhoz van szüksége. Csak kb. 1 órát vesz igénybe a személyes megtekintés, de akár 3-4 munkanapba is telhet a szakvélemény elkészítése, elküldése.

Ha ezzel megvagyunk, a bank folytathatja a hitelkalkulációt, a hitelkérelmünk bírálatát. Viszont ha még csak tervezel lakáshitelt felvenni, nézz szét a piacon, hasonlítsd össze a lakáshiteleket, és válaszd a számodra legmegfelelőbbet.

Milyen szempontok alapján történik az értékbecslés?

A személyes megtekintés során az értékbecslést végző szakember sok szempontot figyelembe vesz, hogy minél pontosabb forgalmi értéket határozhasson meg. Ilyen szempont például az ingatlan és a telek mérete, az építés éve, minősége, a használt anyagok, az ingatlan elhelyezkedése, stb. Bár vannak "kevésbé fontos" szempontok is, mint pl. a zajterhelés vagy a környék levegőminősége, ezek főleg az értékesíthetőséget befolyásolják. Az értékbecslést végző szakember ezen adatok alapján megadja a banknak az ingatlan általa becsült forgalmi értékét.

Igazából miért is annyira fontos ez?

Ahogy írtam is, az értékbecslés végeredménye a bank szempontjából egy összeg lesz, mely a forgalmi értéket jelöli. Ez az összeg megmutatja, hogy az értékbecslés pillanatában az értékbecslő becslése szerint milyen áron lehet értékesíteni az ingatlant a piacon. Ez az ár pedig nagyban befolyásolja, hogy mekkora maximális hitelt kaphatunk a fedezetként felajánlott ingatlanra. A maximális finanszírozási arány ugyanis szabályozva van, így minél alacsonyabbra értékelik az ingatlanunkat, annál kisebb lehet csak a hitel összege. Ezt lehet ellensúlyozni egy újabb ingatlan bevonásával, de ha gond lesz a törlesztéssel, elveszíthetnénk mindkét ingatlant.

Mivel jár egy értékbecslés?

Röviden: kiadással. Az értékbecslésnek ugyanis díja van, melyet általában az értékbecslőnek kell kifizetnünk a helyszínen. Kb. 30.000 Ft-ról van szó. Viszont ha sikerül egy jó banki akciót elcsípni, akár ezt is megspórolhatod.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!