mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Kisadózók társadalombiztosítási jogállása - változások a KIVA-ban
2021-03-12 11:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Már megszoktuk a jogszabályok állandó változását, de ez nem biztos, hogy azt is jelenti, hogy könnyedén követjük és értelmezzük őket.

Az állandó változások követését a pénzügyi szakemberek, mérlegképes könyvelők, adószakértők, adótanácsadók és okleveles adószakértők számára a Perfekt Zrt. szakmai klubjain és aktuális progjaimjain keresztül segíti.

A klubok programjain a pénzügyi, adózási, valamint a számviteli területen dolgozó szakemberek támogatást kapnak a legújabb változások értelmezéséhez, amely által mindennapi tevékenységüket folyamatosan a lehető legmagasabb szakmai színvonalon művelhetik.

A kisadózókat érintő törvényi változások a társadalombiztosítás tekintetében

Január elsejétől a kisadózókat számtalan komoly változás érinti, amellyel fontos tisztában lennie a velük együtt dolgozó pénzügyi szakembereknek, könyvelőknek, de érdemes értenie és tudnia a lényegi információkat maguknak a kisadózóknak is. Ebben a tekintetben könyvelőik, pénzügyi tanácsadóik kiváló tanácsadással és fontos információkkal szolgálhatnak számukra.

Az egyik nagyon fontos változtatás, hogy egy magánszemély csak egy jogviszonyában lehet kisadózóként. A NAV ennek megfelelően a további kisadózói bejelentéseket elutasítja, amennyiben már látja az adott személy kisadózói státuszát a rendszerében.

Azoknak pedig, akik eddig több jogviszonyban is kisadózók voltak, január elsejétől csupán az egyik kisadózói jogviszonyuk maradhatott meg, a többi esetében vagy egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyuk lett. Ilyen esetben a főállásúnak tekintendő jogviszony, azaz jelen esetben az egyéni és társas vállalkozói jogviszony esetén van a biztosítási, illetve esetenként a járulékfizetési kötelezettség. A magánszemély ebben az esetben nem kisadózóként lesz főállású jogviszonyban.

A törvényi változásoknál bizonyára senki figyelmét nem kerülte el, hogy akár 40 százalékos adófizetési kötelezettség is keletkezhet a kisadózó számára, több esetben is. Viszont ez társadalombiztosítási jelentőséggel nem bír. A biztosítással rendelkező kisadózó vállalkozó ellátási alapjának összege nem változott a korábbiakhoz képest. Amennyiben havi 50 ezer forint adót fizet, akkor 102 ezer forint, míg ha 75 ezer forintot adózik, az ellátási alap 170 ezer forint lesz.

Mi történik szüneteltetés esetén?

Érdemes odafigyelni, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó szünetelteti egy adott hónapban a tevékenységét, s emiatt az adott hónapban a tételes adót sem fizeti meg, akkor a biztosítása is szünetelni fog.

Napjainkban, amikor az egészség mindennél fontosabb, rangosabb értékre emelkedik, kiemelkedően fontos annak szem előtt tartása, hogy ha mégis valamilyen orvosi ellátásra szorulnánk, ne legyünk biztosítási jogviszony nélkül.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!