mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Mezriczky László
Mezriczky László
Ispiro Consulting Kft.
ügyvezető, tulajdonos


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Korlátozott nézőszámmal és online közvetítésekkel tartják Romániában a 25. George Enescu Fesztivált
2021-03-10 11:23 [MTI + Mediainfo.hu]

Korlátozott nézőszámmal és fizetős online közvetítésekkel szervezik meg ősszel Romániában a 25. George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivált.

Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a fesztivál művészeti igazgatója a rendezvényről tartott online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az augusztus 28. és szeptember 26. között zajló fesztivál nagy kihívások elé állítja a szervezőket, hiszen a járványhelyzet miatt szinte lehetetlen tervezni. Ezért a most bemutatott programot csak ideális tervnek lehet tekinteni, ugyanis óhatatlannak tűnnek a járványhelyzet miatti változtatások - hangsúlyozta. A művészeti igazgató a programról elmondta, hogy annak középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll és az idén fog elhangzani a legtöbb zenekari és kamarazenei műve.

Kiemelte, hogy a seregszemle másik fő témája Igor Stravinsky zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket Romániában soha nem adtak elő, ilyen Az özönvíz és a Menyegző. Jurovszkij kiemelt három olyan operát is, amelyet Romániában szintén nem mutattak még be, így most a közönség először láthatja és hallhatja Erich von Korngold A halott város, Alexander von Zemlinsky A törpe és Alban Berg Lulu című operáját.

Jurovszkij elmondta, hogy a korábbi fesztiválokkal ellentétben több világhírű előadóművész és karmester vállalta Bukarestbe, a fesztiválra való visszatérését és ezúttal nem a már klasszikusnak számító repertoárból, hanem a kortárs zenei anyagból szólaltatnak meg műveket, ezek között említette Patricia Kopacsinszkaja hegedű-, Simon Keenlyside ének-, Raphael Wallfisch csellőművészt, valamint Sir Simon Rattle karmestert.

Mihai Constantinescu, a fesztivál ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 25. jubileumi George Enescu Fesztiválon sokan részt akartak venni, ezért a korábbi három hét helyett négy hetesre tervezték a programot. Az ügyvezető igazgató reményét fejezte ki, hogy a meghívott 3700 művész a fesztivál időpontjáig be lesz már oltva a koronavírus ellen, így könnyebben tudják szavatolni egészségük biztonságát.

Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter közölte, hogy a román hatóságok az idén is támogatják a fesztivált, amelynek megszervezésére 52 millió lejt (10,65 millió eurót) fordítanak az állami költségvetésből.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy júniusban kezdik árulni a fesztiválra szóló bérleteket és jegyeket.

A szervezők által közzé tett program szerint a közönség többek között Paavo Järvi, Valerij Gergiev, Cristian Macelaru, Daniele Gatti, Vaszilij Petrenko karmestereknek, Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Fazil Say, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires zongoraművészeknek, Hilary Hahn, Maxim Vengerov, Leonidas Kavakos, Julia Fischer hegedűművészeknek, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Philippe Jaroussky és José Cura énekművészeknek, valamint Gautier Capucon és Daniel Müller-Schott csellóművészeknek tapsolhat.


További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!