mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az aknés bőr és a hegek (x)
2021-04-20 10:14 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az akné néha csak kis kellemetlenséggel jár. Viszont vannak esetek, amikor az aknénak komolyabb következménye is lehet, például heges marad a bőr. Mit tegyünk ilyenkor?


A pattanások kialakulása

Először ismerjük meg a pattanások kialakulásának hátterét. Az akné a bőr faggyúmirigyeivel függ össze. A faggyútermelés a bőr természetes működésének következménye. Előfordul azonban, hogy a kivezetőcső hámjának elszarusodása következtében a faggyúmirigyek felső nyílása eltömődik. A serdülőkorra kifejezetten jellemző ez a jelenség, hiszen ekkor hormonális és egyéb változások mennek végbe a testben. Ezek a változások pedig látványosan kihatnak az arcbőrre.

Persze nem csak kamaszkorban lehet jellemző a túlzott faggyútermelés, mely akkor okoz gondot, ha ez a folyamat gyulladáshoz vezet.

A pórusok eltömődésének eredménye egy bizonyos fajta baktérium elterjedése, amely gyulladást okoz. Ebből lesznek a pattanások. Ha nem megfelelően kezeljük a kialakult helyzetet, akkor könnyen felülfertőződik a bőr. Ekkor nagyobb gyulladásos felületek keletkeznek, melyek elmúlása hegesedéssel járhat.

Az aknés bőr kezelése

A pattanások kialakulása a kamaszkori változások mellett a stresszre, keringési zavarokra, emésztési problémákra vagy épp vitaminhiányra is visszavezethető.

Ezért a megelőzéshez és a kezeléshez a megfelelő táplálkozás is hozzátartozik. Az aknés bőr kezeléséhez érdemes kozmetikus is felkeresni. Emellett megfelelő bőrápolási rutint is ki kell alakítanunk.

A nem megfelelően kezelt aknés bőr állapota súlyosabb, hiszen egyenetlen bőrfelszín alakul ki. Ennek az az oka, hogy a bőr elfertőződött. Ilyenkor az apró, úgynevezett mikrogyulladásokból komolyabb gyulladások alakulnak ki. Az ilyen felülfertőzést pedig antibiotikumokkal és fertőtlenítőt tartalmazó szerekkel szokták kezelni.

Mit tegyek, ha nyoma maradt?

Előfordul, hogy a felülfertőzött akné helyén heges marad a bőr.

Ebben az esetben is van megoldás. Érdemes kifejezetten erre specializálódott bőrgyógyászhoz fordulni. A szakemberek a nem túl mély hegek esetén a hámlasztást szokták javasolni. A hámlasztás lehet gyümölcssavas hámlasztás, kémiai hámlasztás vagy épp bőrfelületi hámlasztás. A rendelőben vagy akár a bőrgyógyász tanácsai alapján otthon is végezhető ez az enyhe beavatkozás. Azonban figyelni kell a higiéniára.

Komolyabb hegek esetén a lézeres kezelést szokták javasolni a bőrgyógyászok, bőrsebészek. Ennél az eljárásnál 7-10 napot kell várnunk az eredményre. A lézeres kezelés során megszabadulunk a legfelső hámrétegtől, a gyógyulás során pedig új, egyenletesebb réteg alakul ki a helyén. Emellett a nem teljesen fájdalommentes, de hatékony lézerkezelés feszesít is.

Előfordul, hogy csak az injekciós kezelés segíthet rajtunk. Erre akkor kerül sor, ha nagyon sérült, erősen heges bőrfelületről van szó. Ez a módszer kellemetlenül hangzik, de nagyon hatékony.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!