mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Sályi Réka
Geometry Global ügynökségi cégcsoport
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Idő és pénz takarítható meg a mulcs használatával (x)
2021-04-20 13:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Szeretne időt és pénzt megtakarítani a kerti munkálatok során? Akkor ideje megismerkedni a fűnyesedékből és levelekből készült mulcs alkalmazásával.

Az alábbiakban kitérünk a mulcs használatának előnyeire és arra is, hogy mikor érdemes alkalmazni. Továbbá azt is eláruljuk, hogy mikor javasolt elvégezni a levelek hagyományos összegyűjtését.

A mulcsozással nemcsak idő és pénz spórolható, hanem a fűnyírás után visszamaradt fűtől és a lehullott falevelektől is meg lehet szabadulni a segítségével. Mi történik akkor, ha a mulcsozáshoz vágóasztalt használunk? A gép a vágóasztalra továbbítja a levágott füvet és a faleveleket, melyek innen újra visszaesnek a késekre egy újabb aprítás céljából. Ennek a folyamatnak köszönhetően a fűnyírás után visszamaradt fűből és a levelekből finom nyesedék keletkezik.

A mulcs használatának előnyei

Ahogy már említettük, a mulcs használatával idő és pénz spórolható, hiszen a hulladék tápanyaggá alakításával csökkenthető a trágyázás szükségessége. Továbbá a mulcsozás hozzájárul a gyep minőségének javulásához, megnöveli a humuszréteget, és mindemellett javítja a mikrokörnyezetet.

Ráadásul így nincs szükség a fűnyírásból visszamaradt fű és a levelek kidobására vagy komposztálására. Ezáltal elkerülhető, hogy ezekkel a hulladékokkal tovább terheljük a lerakóterületeket.

Mikor érdemes mulcsozni?

A mulcs használatához elengedhetetlenül fontos, hogy a földben aktív mikrokörnyezet legyen. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a talaj felső rétegében a hőmérséklet elérje a hat Celsius-fokot. A fűnyesedék 80-85 százaléka vizet tartalmaz, melynek köszönhetően a lebomlása könnyen végbemegy.

Arra azonban minden fűnyírás során figyelni kell, hogy a fűszálnak maximum az egyharmada kerüljön levágásra, különben a jelentős folyadékveszteség miatt a gyep könnyen kiszáradhat. A feladathoz megbízható fűnyírókat talál a Husqvarna oldalán! A falevelek mulcsozásával is idő és pénz spórolható, ha azokat a virágágyásokból és a sövényekről a füves területre juttatja, és felaprítja egy olyan fűnyíró traktorral, mely rendelkezik mulcsozó egységgel.

A levelek összegyűjtését nem helyettesíti a mulcsozás

Arra fontos figyelni, hogy a levelek összegyűjtése nem helyettesíthető mulcsozással. A szezon utolsó fűnyírását követően, mikor a talaj hőmérséklete hat Celsius-fok alá csökken, össze kell gyűjteni a leveleket. Amennyiben erre nem kerül sor, megnő a gombásodás esélye.

Amennyiben a meleg nyári időszakban vagy pedig a késő őszi hónapok során kerül sor a mulcsozásra, mikor a gyep nem nő, nem történik lebomlás vagy csupán kis mértékben. Mindez pedig a filcképződés megjelenését eredményezheti.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!