mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Bíró Gábor
Bíró Gábor
Mediabrands
Operatív igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Átadták az Év Múzeuma 2021 elismereséket
2021-06-28 10:39 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A díjat idén a nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum, a kis múzeumok közül a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye érdemelte ki.

Az idén 30 éves Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította Az Év Múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza.

Az elismerés talán minden eddiginél nagyobb jelentőségű, hiszen a koronavírus-járvány időszakában a hazai kulturális szféra és a múzeumok társadalmi felelősségvállalása példaértékű volt: az intézmények hozzájárultak az otthonukba zárt állampolgárok rekreációjához, szórakoztatásához, aktívan támogatták az online oktatást. A múzeumok fokozott figyelemmel fordultak saját gyűjteményeik felé, és számos új megoldást, módszert dolgoztak ki, hogy közösségeik az online térben is összefoghassák. Most, az újranyitás után már országszerte arra biztatják látogatóikat, látogassanak el a most megnyílt kiállításokra, vegyenek részt az újonnan kidolgozott programokon, hogy személyesen megélhető élményekkel is gazdagodjanak.

2021. június 26-án a Múzeumok Éjszakája sajtóeseményén adta át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Bereczki Ibolya, a Társaság elnöke a díj jelöltjeinek és nyerteseinek az elismerést a Ludwig Múzeumban. A nagy múzeumok kategóriájában a nemzet múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át a megérdemelt elismerést. A kilenc fős zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. A Magyar Nemzeti Múzeum az elmúlt években köztudottan kimagasló gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította. A kollektív emlékezet ápolásához munkatársai olyan kimenekedő tárlatokkal járultak hozzá, mint a Clara, a Közös időnk vagy a jelenleg is látogatható A Seuso-kincs. Pannonia fénye című kiállítás, illetve olyan színvonalas online tartalmakkal szolgáltak, mint a Pénzek színes világa videósorozat vagy a Nőnek való vidék.

A kis múzeumok kategóriájában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője vehette át az elismerést. Az intézmény második alkalommal érdemelte ki Az Év Múzeuma díjat, látványosan és szisztematikusan fejlődő, határozott és eredményes közgyűjteményként. A munkatársi közösség fáradhatatlanságát és a gyümölcsöző csapatmunkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az intézmény a járvány ideje alatt sem hagyta magára látogatóit, megszületett a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blog, elindult a Gondolatok a raktárban című vlog, illetve egy percig sem állt le a sátoraljaújhelyi vár feltárása és leleteinek elsődleges feldolgozása.

A fődíjasok mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért a debreceni Déri Múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamara-kiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!