mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Pakots Zsolt
Pakots Zsolt
Advenio Zrt., HírTV Zrt., Lánchíd Rádió Kft.
vezérigazgató, gyártási igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Igazi dilemma: tea legyen vagy kávé? (x)
2021-07-10 10:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Igen gyakran felmerülhet baráti beszélgetések során is az a kérdés, hogy melyik ital egészségesebb: a tea vagy a kávé?

Van, aki az elsőre, a teára esküszik. Sokan azonban a kávéfogyasztást részesítik előnyben.

Nincs könnyű helyzetben az, aki ezt a "vitát" el szeretné dönteni. Mindkét ital mellett és ellen számos érvet és tényt fel lehet sorakoztatni. Egy dolog azonban biztos: nagyon régóta örvend mind a tea, mind pedig a kávé óriási népszerűségnek szerte a világban. A koffeinről pedig egyre több tudományos kutatási eredmény lehet már olvasni.

Nemrég tették közzé a Rákkutatási Világalap nyilatkozatát, mely szerint a kávé/tea rendszeres fogyasztása nem emeli semmilyen rák kockázatát.

A fekete leves

Sokféle legendáról olvashatunk, mely a kávé eredetét beszéli el. Élt egy etióp pásztor Krisztus előtt 300 környékén. Azt vette észre, hogy azok a kecskéi, amelyek egy bokor piros bogyóit fogyasztják, sokkal élénkebbek lesznek. Elmesélte a szerzeteseknek, akikkel gyakorta keresztezték egymás útját.
Ők a magokat megpörkölték és finom italt főztek belőlük.

A középkori híres muszlim gondolkodó, Avicenna, gyógyszerként alkalmazta a quawa nevű élénkítő növényt. Valószínűleg a szufi szerzetesek alkalmazták azonban először kifejezetten az élénkítő hatása miatt a XV. századi Jemenben. Ebben az időben kezdett elterjedni a társadalom különféle rétegeiben, majd Szíria és Egyiptom vidékein is.

Magyarország területére a törökökkel került. Még ma is használatos a "fekete leves" kifejezés. Ezt a kávéra alkalmazták egykor.

A titokzatos tea

A teát is számos legenda lengi körül. Sokan 5000 évesnek mondják, mások az ie. 2000-es évekből eredeztetik. Shen Nung császár kínosan ügyelt a higiéniára, mindig felforraltatta ivóvizét is. Egy viharos napon a szél pár tealevelet a zubogó vízbe sodort. Ettől szép aranyló színe lett és kellemes aromája. A császár ivott belőle és kellemesen felfrissítette. Azóta töretlen népszerűsége, pedig háborúk, viszályok is kapcsolódnak kereskedelméhez, például az ópiumháború.

A koffeintartalom

A koffein keserű, kristályos vegyület, metilxantin-származék. Kis mennyiségben a kakaóbabban is megtalálható. A kávé és a Teanet.hu-nál kapható összes klasszikus teafajta, a fehér, a zöld, az oolong és a fekete tea is tartalmaz koffeint. A tiszta gyümölcsteákban viszont nincs, kivételt képez a mate.

A tudósok szerint a növények, a rovarok és más kártevők ellen védekezésképp alkalmazzák a koffeint. Sok tényezőtől függ egy tea koffeintartalma, ilyenek: a származási hely, a cserje kora, fejlettsége, a termesztési körülmények, a feldolgozási technológia.

A kávéban és a teában azonban másként hat a koffein. Míg már 5 perccel egy csésze kávé elfogyasztását követően kimutatható a szervezetben a koffein, a tea esetében ez a folyamat sokkal lassabb. Ekkor ugyanis a bélrendszerből tud csak a csersavhoz kötött koffein felszabadulni. Hatása azonban sokkal tovább tart.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!