mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakfalvi Lívia
Lakfalvi Lívia
VIVA! Promóció
ügyvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Igazi dilemma: tea legyen vagy kávé? (x)
2021-07-10 10:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Igen gyakran felmerülhet baráti beszélgetések során is az a kérdés, hogy melyik ital egészségesebb: a tea vagy a kávé?

Van, aki az elsőre, a teára esküszik. Sokan azonban a kávéfogyasztást részesítik előnyben.

Nincs könnyű helyzetben az, aki ezt a "vitát" el szeretné dönteni. Mindkét ital mellett és ellen számos érvet és tényt fel lehet sorakoztatni. Egy dolog azonban biztos: nagyon régóta örvend mind a tea, mind pedig a kávé óriási népszerűségnek szerte a világban. A koffeinről pedig egyre több tudományos kutatási eredmény lehet már olvasni.

Nemrég tették közzé a Rákkutatási Világalap nyilatkozatát, mely szerint a kávé/tea rendszeres fogyasztása nem emeli semmilyen rák kockázatát.

A fekete leves

Sokféle legendáról olvashatunk, mely a kávé eredetét beszéli el. Élt egy etióp pásztor Krisztus előtt 300 környékén. Azt vette észre, hogy azok a kecskéi, amelyek egy bokor piros bogyóit fogyasztják, sokkal élénkebbek lesznek. Elmesélte a szerzeteseknek, akikkel gyakorta keresztezték egymás útját.
Ők a magokat megpörkölték és finom italt főztek belőlük.

A középkori híres muszlim gondolkodó, Avicenna, gyógyszerként alkalmazta a quawa nevű élénkítő növényt. Valószínűleg a szufi szerzetesek alkalmazták azonban először kifejezetten az élénkítő hatása miatt a XV. századi Jemenben. Ebben az időben kezdett elterjedni a társadalom különféle rétegeiben, majd Szíria és Egyiptom vidékein is.

Magyarország területére a törökökkel került. Még ma is használatos a "fekete leves" kifejezés. Ezt a kávéra alkalmazták egykor.

A titokzatos tea

A teát is számos legenda lengi körül. Sokan 5000 évesnek mondják, mások az ie. 2000-es évekből eredeztetik. Shen Nung császár kínosan ügyelt a higiéniára, mindig felforraltatta ivóvizét is. Egy viharos napon a szél pár tealevelet a zubogó vízbe sodort. Ettől szép aranyló színe lett és kellemes aromája. A császár ivott belőle és kellemesen felfrissítette. Azóta töretlen népszerűsége, pedig háborúk, viszályok is kapcsolódnak kereskedelméhez, például az ópiumháború.

A koffeintartalom

A koffein keserű, kristályos vegyület, metilxantin-származék. Kis mennyiségben a kakaóbabban is megtalálható. A kávé és a Teanet.hu-nál kapható összes klasszikus teafajta, a fehér, a zöld, az oolong és a fekete tea is tartalmaz koffeint. A tiszta gyümölcsteákban viszont nincs, kivételt képez a mate.

A tudósok szerint a növények, a rovarok és más kártevők ellen védekezésképp alkalmazzák a koffeint. Sok tényezőtől függ egy tea koffeintartalma, ilyenek: a származási hely, a cserje kora, fejlettsége, a termesztési körülmények, a feldolgozási technológia.

A kávéban és a teában azonban másként hat a koffein. Míg már 5 perccel egy csésze kávé elfogyasztását követően kimutatható a szervezetben a koffein, a tea esetében ez a folyamat sokkal lassabb. Ekkor ugyanis a bélrendszerből tud csak a csersavhoz kötött koffein felszabadulni. Hatása azonban sokkal tovább tart.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!