mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Magyar Judith
Magyar Judith
SAP AG
kommunikációs igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Vakolat, alapozó, gipsz, festék – az utolsó lépések (x)
2021-07-10 11:28 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A festés és a vakolás olyan összetett műveletek, amik nem csupán az építkezés, felújítás utolsó fázisai.

Használatukkal ugyanis nemcsak felüdítjük életterünket, de meg is védjük falainkat a környezet káros hatásaitól kül- és beltéri használat esetén is.

Ezt is az alapokra építve

A tartós, minőségi és szép vakolathoz elengedhetetlen a megfelelő vakolatalapozó használata. Az alapozó gondoskodik a megfelelő tapadásról és nedvszívásról. Ez a két dolog alapfeltétele a hibátlan, időtálló és ellenálló fal minőségének. Fontos tehát, hogy már az alapoknál is ügyeljünk a kiváló minőségre, hiszen e nélkül a végeredmény tartósságát tesszük kockára. Minél jobb minőségű anyagokra alapozunk, annál szebb végkifejletre számíthatunk.

A vakolat

A vakolat először is a fal védelméért felelős, szolgálja a megfelelő hőszigetelést, és fontos szerepe van esztétikailag is. Egy nedves technikával készülő, habarcsállagú anyag, amivel falakat, mennyezeteket vonhatunk be. Bár felújítás, építkezés során a vakolattal már a célegyenesben vagyunk, ez nem jelenti azt, hogy egyszerű dolog vár ránk.

Ilyenkor lehet segítségünkre a Hozo hőszigetelés webáruház minőségi alapanyagaival és szakértőinek tanácsaival. A vakolás valójában egy igen időigényes folyamat, ami például a belső tennivalók legalább 20%-át teszi ki. A vakolatok pedig díszítő és színező funkciót is elláthatnak, legyen szó külső vagy belső felvitelről vagy akár lábazatról, kerítésről.

Festés előtt is javasolt a vakolással kezdeni, amivel megelőzzük a felület foltosodását és elősegítjük tartósságát.

Ahány felület, annyi habarcs

Vakolhatunk például mésszel, gipsszel vagy valamilyen cementbázisú anyaggal, vagyis a jól ismert szárazhabarccsal. Szükségletünknek megfelelően pedig további keverékeket használhatunk. Ilyen például a vakolóhabarcs, amit a falra és a mennyezetre használunk. A homlokzati vakolat kifejezetten olyan felületre kerüljön, aminek ki kell állnia a környezeti és természeti hatások próbáját.

A falazóhabarcs kifejezetten a hézagok, repedések kitöltésére, a teher elosztására alkalmas. Léteznek már olyan különleges habarcsok is, amik bizonyos adalékanyagok hozzáadásával különleges funkciót is elláthatnak. Így lehet például hang- és hőszigetelő, vízzáró vagy éppen sav- és lúgálló habarccsal is bevonni a felületeket.

A legfelső réteg

Leggyakrabban gyárilag már előkevert, dipszerziós kötőanyagot, pigmenteket és töltőanyagot is tartalmazó, kiváló fedőképességű festékek közül válogathatunk. Ezek a festékek könnyen feldolgozhatók, felvihetők, és a szivárvány minden színében színezhetők, így semmilyen téren nem kell megalkudnunk. Az elterjedt kültéri diszperziós festékek egyaránt alkalmasak régi és új épületek felületeinek festésére.

Mindegy, hogy vakolt, beton-, cement-, azbeszt-, téglafelületről van-e szó. A jó minőségű festék arról ismerhető fel, hogy könnyen tisztítható, ellenáll a penésznek, lég- és páraáteresztő, a falak szabad szellőzését segíti.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!