mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vörös Csilla
Vörös Csilla
Nielsen Közönségmérés Kft.
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Lefolyótisztítás – hogyan és mivel? (x)
2021-07-22 09:13 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A lefolyók karbantartása előfeltétele a dugulás megelőzésének. Nem kell sokat tennünk az ép lefolyókért, csak egy kis tudatosságra van szükség.

Mit tehetünk, hogyan őrizzük meg fürdőszobánk és konyhánk rejtett, mégis kulcsfontosságú alkatrészeinek állapotát?

Miért fontos a lefolyók karbantartása?

A lefolyók állapotának megóvása azért fontos, mert az elhanyagolt lefolyócsövek könnyen eldugulhatnak. Mi okozza a dugulást? Általában egyrészt a vízkő, főleg ott, ahol kemény a víz. A vízkőhöz még kapcsolódhatnak a különböző zsiradékok, főleg a konyhában, de a fürdőszobában a szappanmaradványok is felvehetik ezt a szerepet.

Mi a baj a szappannal, zsiradékkal és a vízkővel? Az, hogy szépen lassan építkeznek a csövek belső oldalán, ezzel szűkítve a vízelvezetők keresztmetszetét. Egy idő után pedig annyira sok helyet foglalnak, hogy dugulást okoznak. Olykor a dugulás nem annyira feltűnő, mert belül, mélyen a csövekben keletkezik. Ilyenkor csendes, mégis veszélyes, csöpögéssel járó csőtörés lehet az eredmény. Csendes, lassú beázás.

Ezeknek a folyamatoknak a megelőzése miatt fontos, hogy tudatosan tartsuk tisztán a mosogatólefolyót, a mosdót, a fürdőszobát.

Mivel és hogyan tisztítsuk a lefolyónkat?

A lefolyó tisztításához olyan szereket érdemes használni, amelyek alkalmasak vízkőoldásra. Hiszen a csövek belsejében épülő vízkő folyamatosan növekvő ellenség, amellyel meg kell birkóznunk. A vízkőoldás mellett olyan helyeken, mint a konyha, zsíroldószert is kell használnunk.

Érdemes hetente egyszer vízkőoldó, illetve zsíroldó hatóanyaggal rendelkező, minőségi tisztítószerrel átöblíteni a lefolyóinkat. Ezt úgy tegyük, hogy a szer leöntése után várjunk 30-60 percet, majd forró, még gőzölgő vízzel alaposan öblítsük át. Hogy miért? Mert növeli a hatékonyságot, és a lerakódott zsírokat is felolvasztja.

A rendszeres takarításon felül is átengedhetünk alkalmanként pár liter forró vizet a rendszeren.

Ha dugulást sejtünk, akkor először mindig a szifont szedjük szét. Ilyenkor tisztítsuk át alaposan, szintén vízkőoldót és zsíroldószert alkalmazva, majd öblítsük ki, és tisztán tegyük vissza.

Házi szerek körképe

A házi tisztítószerek között az ecet, a szódabikarbóna, a trisó a legnépszerűbb.

A szódabikarbóna alapvetően fertőtlenítő hatású, és súrolópornak is szokták használni szemcsés állaga miatt. A vízkő ellen nem fog segíteni, de segít fertőtleníteni és tisztán tartani a fürdőszobánkat. Az ecetet és a szódabikarbónát ne alkalmazzuk együtt, mert gyengítik egymás hatását.

Az ecet azonban kiváló vízkőoldó, így tényleg hasznát vehetjük a lefolyótisztítás során. Minél kevésbé hígítjuk fel, annál hatékonyabb. Kb. 3-6 dl-t öntsünk belőle a lefolyóba, és várjunk 40 percet, mielőtt leöblítenénk.

A trisó hivatalos neve trinátrium foszfát. Kinézetre egy porszerű anyag, melynek egyszerre van vízkőoldó és zsíroldó hatása. Először öntsünk néhány kanállal a lefolyóba, majd több liter vízzel öblítsük le.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!