mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A gépjármű-adásvétel rejtett buktatója, amit jobb elkerülni
2021-08-25 10:22 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Napjainkban rengeteg gépjármű-adásvétel történik minden egyes nap, aminek a lebonyolításához nincs szükség semmiféle szakértői segítségre vagy felügyeletre.

Elegendő csupán, ha a két fél megállapodik, megírják erről a szükséges nyomtatványokat, majd bejelentik a megfelelő szerveknél az adásvétel megtörténtét. Az eladó boldog, hogy megkapta a pénzét, a vevő pedig az áhított gépjárművet, és ha minden rendben van, nekik soha többet nem is kell találkozniuk emiatt az ügylet miatt. De mi történik akkor, ha az adásvétel időpontját hamisan tüntetik fel bármelyik fél kérésére? Milyen jogi következményei lehetnek, ha ez kiderül? Ezt fogjuk körbejárni a következő cikkben.

Miért merülhet fel egyáltalán a kérés?

Amikor az eladó előhozakodik a kéréssel, hogy tüntessetek fel egy, a ténylegestől eltérő dátumot az adásvételi szerződésen, azt érdemes mindig fenntartásokkal kezelned. Előfordulhat ugyanis, hogy egy pár nappal korábbi károkozástól szeretne ilyen módon megszabadulni a jelenlegi tulajdonos, ami a későbbiekben a vevő felé, vagyis feléd járhat kellemetlen következményekkel, felelősségre vonással. Természetesen ezeket ki lehet küszöbölni azzal, ha tudod bizonyítani, hogy az adásvételi szerződésen a valósnál korábbi dátum került bejegyzésre, de ebben az esetben egyéb jogi következményekkel is számolnod kell.

Autóvásárlás előtt állsz, és szeretnél már előre a biztosítási díjakról tájékozódni? Megbízható kötelező biztosítást szeretnél kötni az autódra? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, irodáit, vagy tanácsadóját, hogy biztosan jó kezekben legyél!

Milyen büntetésre lehet számítani?

Azzal, hogy te is tudatában vagy annak, hogy a szerződésen nem a tényleges tulajdonátruházási dátum lett feltüntetve, közokirat-hamisítás bűntettét követed el, és a későbbiekben felelősségre vonhatnak érte.

A közokirat-hamisítás ezen formájára a szakirodalomban intellektuális közokirat-hamisításként hivatkoznak. Ebben a konkrét esetben ez azt jelenti, hogy az elkövető a közhiteles nyilvántartó felé tudatosan olyan okiratot ad át, amelyben az adatok nem felelnek meg a valóságnak, tehát hamis adatot/adatokat tartalmaznak.

Amennyiben tárgyalásra kerül a sor, a bírói gyakorlat nagyon szigorúan jár el az ilyen típusú bűncselekmények megítélésekor. A büntetés a magas összegű pénzbírságtól kezdve a tárgyi súlytól függően akár szabadságvesztésig is terjedhet.

Annak érdekében tehát, hogy elkerüld a váratlan és kellemetlen jogi következményeket, érdemes minden esetben kizárólag a valóságnak megfelelő adatokat feltüntetni a gépjármű-adásvételi szerződéseken.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!