mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Babavárás és szoptatás: mit tegynek a vegetáriánusok? (x)
2021-10-18 11:42 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Sok vegetáriánus, vegán életmódot követő nő van, aki természetesen a babavárás és szoptatás ideje alatt sem akar lemondani a húsmentes étkezésről.

Vajon ők milyen forrásból szerezhetik be a szükséges vitaminokat, tápanyagokat?

Babavárás idején is maradhat a vegán étrend

A várandósság alatt teljesen megváltozik egy nő étvágya is: van, hogy bizonyos ételeket kíván, másokat viszont nem. Ilyenkor is fontos azonban a tudatos táplálkozás, figyelni kell arra, mit eszünk. Akik vegetáriánusként étkeznek, tudják, hogy bizonyos vitaminok beviteléhez még több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk azokhoz képest, akik húst is esznek. Mindez azonban nem jelenthet problémát számukra, hiszen ők jól tudják, melyik növény milyen vitaminokban bővelkedik.

Babavárás idején mindenképpen érdemes figyelni a vas, a cink és a B12-vitamin bevitelére. Ezek diófélékből, magvakból, leveles zöldségekből beszerezhetők, de a 9 hónap alatt még többet kell belőlük fogyasztani a megszokottnál. A növényi eredetű cink például sokkal nehezebben szívódik fel, éppen ezért kell növelni a napi adagot ez esetben. A vas felszívódásához C-vitamin szükséges, ebből is fogyasszunk nagyobb adagot a várandósság alatt.

Mit tehetünk még az egészségünk érdekében?

Ma már számos étrend-kiegészítő létezik, melyekkel megoldható a helyes vitaminbevitel. Érdemes szétnézni a bioáruházakban, ahol többféle kiszerelés között is választhatunk. A Biocity-nél kapható GAL termékek között találunk babaváró vitamint, a webáruházban részletes leírást is olvashatunk felhasználásáról. A B12-vitamin bevitelét megkönnyítő étrend-kiegészítők is kaphatók ebben a bioboltban.

A vegán életmód sokak szerint az egyik legjobb, legtermészetesebb dolog, amivel megőrizhetjük egészségünket. A rendszeres orvosi vizsgálatok mellett nyugodtan maradhatunk ennél az életformánál babavárás idején is. Ami nekünk jó, az a babának is jó.

Szoptatás vegetáriánusként

A szoptatás idején sem kell felhagynunk eddigi életmódunkkal, ha vegetáriánusok vagyunk, az anyatej így is minden szükséges energiaforrást megad a babának. De a helyes táplálkozásra továbbra is oda kell figyelni. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket célszerű fogyasztani, hiszen ha valamiből hiány keletkezik, az a saját szervezetünkből lesz elvonva. Erre legismertebb példa a kalcium: ha nincs elég belőle az anyatejben, a kismamáknál előfordulhat csontritkulás, fogszuvasodás.

A másik kérdés, amit a vegetáriánusok feltesznek a szoptatás ideje alatt: hogyan szerezzék be a baba fejlődése szempontjából fontos Omega-3 zsírsavat? Nos, ehhez is találunk étrend-kiegészítőt az említett bioboltban, hiszen tengeri algából készült kapszula formájában az állati eredetű DHA és EPA is bejuthat így a szervezetünkbe. Fontos azonban itt is hangsúlyozni, hogy minden esetben kérjük ki orvosunk tanácsát!

A babavárás és a szoptatás időszaka vegetáriánusként, vegánként is lehet könnyed és örömteli.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!