mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Erős Attila (Fotó: Köő Adrienn)
Erős Attila
Fastbridge
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Színek a házban, színek a szőnyegen (x)
2021-11-16 09:04 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A színeknek hatalmas befolyásoló erejük van - és nemcsak egy szőnyeg esetében. Befolyásolják a környezetünket, a hangulatunkat, üzenetet hordoznak.

Nem véletlenül tananyag az iskolában már egészen kicsi gyerekeknél a színtan, ahol megismerik a főszíneket, azok komplementerjeit, a színkeverést.

Egy jól kiválasztott színnel berendezett enteriőr hosszú évekre megnyugvást jelent a napi nehézségek után. Egy eltalált színekből álló outfit elismerések sorát hozhatja, amitől máris jobb a legszürkébb hétköznap is. (Szürke hétköznap - lám, itt is megjelent egy szín...)

A színeknek jelentésük van, ezért az etikett területén is van mit hozzáfűzni a témához. Esküvőn a menyasszony viselhet csak fehér ruhát, más hölgyeknek nem illendő a tisztaság színét magukra ölteni. A vőlegény viselhet fekete öltönyt, azonban már egyre kevesebben választják ezt a színt, mindenesetre jobb, ha a násznépből más férfi nem viseli ezt a nagyon ünnepélyes színösszeállítású ruhadarabot. A gyász színe a mi kultúrkörünkben egyértelműen a fekete, ám például a muszlim indiaiaknál vagy Afrika egyes területein fehérbe öltöznek a gyászolók. A katolikus egyházban különböző liturgikus színek vannak, amelyeket a tisztviselőik viselnek a jeles alkalmakkor.

Színek a lakásban

A színek tehát a lakásban, a lakástextileken, így a szőnyegeken is meghatározók. Teljesen más hangulatot áraszt egy nappali földszínekkel berendezve, barna vagy homokszínű szőnyeggel, mint mondjuk egy mintás, piros-fehér darabbal. Első esetben egy nyugodt, harmonikus hatást érünk el, míg a másikban megmutatjuk a vibráló énünket. Ez a megoldás (mármint az elütő szőnyegszín) sokakban feszültséget kelthet. Éppen ezért az ilyen választást csak a saját otthonunkban engedhetjük meg. Egy iroda előterébe például egymáshoz harmonikusan passzoló színeket és mintákat tegyünk.

Aki szereti a meleg színeket, azokkal dolgozzon. Ha van sötétebb része a háznak, oda mindenképp világos szőnyeget, világos falakat kell tervezni. A dreamhome-depo.com-nál sok olyan szőnyeg van, ami egyszínű, különböző szálhosszúságú, ezáltal lehet kicsit fokozni a hatást. A világos, sok ablakkal rendelkező terek elbírják a sötétebb szőnyegeket vagy éppen a mintákat. Ilyenkor a falakra is kerülhet kissé merészebb árnyalat, a függönyök lehetnek erőteljes színűek, mintásak.

De lehet a közérzettel is játszani: ha a nappaliba sárgás, téglás színek kerülnek, akkor vidám, pezsgő hangulat kerít hatalmába minket. A hálószobára ezért kell vigyázni: az élénk színek (pirosak, bordók) vibrálnak, nem tesznek jót a pihenésnek.

Mellényúlások

Bizony, ilyenek is vannak. Amikor valaki a lilát a pirossal keveri, általában nem sül el jól. Nagyon el kell találni a zöld és a kék árnyalatait, hogy azok jól mutassanak, minden más esetben ez is zsákutca. Akárcsak a túl sok minta. Hangsúlyos minta a függönyön és a szőnyegen nem mutat jól, hacsak nincs olyan szerencsénk, hogy pont ugyanaz a minta került mindkét lakástextilre.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!