mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakfalvi Lívia
Lakfalvi Lívia
VIVA! Promóció
ügyvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Felvonók és a velük kapcsolatos érdekességek (X)
2021-11-24 09:43 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Felvonók, illetve a velük kapcsolatos érdekességek szerepelnek majd a bejegyzés fókuszában.

Igyekeztünk összeszedni néhány olyan érdekességet, amelyek talán kevésbé ismertek, ugyanakkor nem árthat őket ismerni a felvonók és liftek kontextusában.

Gondoltuk volna, hogy már az ókorban is működtek felvonók?

Természetesen korántsem olyan ultramodern liftektre és felvonókra kell gondolni ennek kapcsán, amelyek például a korszerű toronyházakban és irodaházakban funkcionálnak. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy már az ókorban is értették a felvonók mesterségét.

Méghozzá nem máshol, mint a római Colosseumban alkalmazták őket előszeretettel. A gigantikus építményben ugyanis összesen huszonnégy felvonó üzemelt, a mozgatásukról pedig kétszáz rabszolga gondoskodott.

A legelső liftről

Természetesen az első nyilvános liftről lehet több szót ejteni, hiszen ezzel kapcsolatban állnak rendelkezésre releváns információk és feljegyzések. Talán nem okoz akkora meglepetést, hogy New Yorkban működött a szerkezet, méghozzá egy kilencemeletes épületben.

Erős a gyanú persze, hogyha a lift nem áll rendelkezésre, akkor egy kilencemeletes épületet sem feltétlenül építettek volna fel az akkori mérnökök és munkások.

A felvonók és a babonák közötti meglepően szoros összefüggés

Furcsamód igenis jelen van a babona és a balszerencsétől való félelem akkor, amikor a felvonók és liftek szerkezetét alakítják ki. Sok országban van ez így, de az Egyesült Államokban különösen.

Ott ugyanis a toronyházak döntő többségében egész egyszerűen nincs 13. emelet. Mégpedig abból a megfontolásból, mert balszerencsét tulajdonítanak ehhez a számhoz. Vagyis a 12-es emelet után az ember hiába is keresné a 13-as számot a liftek nyomógombjain, nem találja, hanem egyből a 14-es jön.

Olyannyira általános jelenségről van szó, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén a felvonók 85%-ában nincsen 13-as gomb, legalábbis az erre vonatkozó becsléseket alapul véve. Pedig a legbiztonságosabb utazási módról van szó. Kevésbé ijesztő, mint a CRITERION Távfelügyelet riasztóinak a hatása az illetéktelenekre.

Évente ugyanis átlagban 26 ember veszíti életét felvonóval összefüggésbe hozható balesetekben. Ha pedig mégis bármi baj történne, a felvonó távfelügyeleti szolgáltatás még mindig ott lehet vészmegoldásként.

A világ legnagyobb felvonója vajon melyik lehet?

Pontosabban megfogalmazva arról a felvonóról beszélünk, amelyiknek a legnagyobb szintkülönbség leküzdése a legfontosabb feladata. Ez a felvonó egy dél-afrikai aranybányában teszi a dolgát.

Brutális hatékonysággal, ugyanis alig három perc alatt 2283 méteres mélységbe viszi le a bányászokat a munkaállomásra. Ez a mélység 4,5-szer hosszabb liftút, mint a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!