mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Albán távközlési cégben szerez többségi tulajdont a 4iG
2021-12-08 09:55 [MTI + Mediainfo.hu]

A nyugat-balkáni régióban bővíti telekommunikációs portfólióját a 4iG Nyrt.

A 4iG Nyrt. végleges adásvételi megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására a török Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekommal - közölte a 4iG Nyrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint az ALBtelekom Albánia elsőszámú vezetékes internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató.

Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárul. A felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra - jelezték a közleményben.

A 4iG tulajdonostársa az ALBtelecomban az albán állam marad, amely kisebbségi tulajdonosi jogait továbbra is az Albán Gazdasági Minisztériumon (13,78 százalék) és az Albán Postán (2,47 százalék) keresztül gyakorolja a társaságban.

Az ALBtelecom részvénycsomagja több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, amelynek eredményeként intézményi befektetőként Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding 3 százalék körüli tulajdont szerezhet a magyarországi infokommunikációs nagyvállalatban. Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a Çalik Holding és a 4iG számára a balkáni térségben, illetve Közép-Ázsiában - tették hozzá.

A közlemény idézte Jászai Gellértet, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: az ALBtelecom erős növekedési potenciállal rendelkező távközlési szolgáltató. Az akvizíció fontos lépés a nyugat-balkáni távközlési szektorban megkezdett terjeszkedésükben, amely további lehetőségeket nyithat számukra az albán telekommunikációs és informatikai piacon.

Közölték, az 1912-ben alapított és 743 alkalmazottat foglalkoztató ALBtelecom a telekommunikáció minden területén jelen van infrastruktúrájával és szolgáltatásaival. A vállalat az elmúlt évben 57,9 millió euró bevétele mellett 17,4 millió eurós EBITDA-t ért el. A társaság 168 ezer vezetékes hang-, 129 ezer internet-, illetve 71 ezer tévé-előfizetőjével a legjelentősebb albániai vezetékes távközlési szolgáltató, 420 ezer mobilelőfizetőjével pedig a harmadik legjelentősebb mobiloperátor.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán délután 886 forintot értek, a keddi záróértékhez képest 0,89 százalékkal gyengültek, árfolyamuk az elmúlt egy évben 588 és 1134 forint között változott.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!