mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
dr. Bíró Péter
dr. Bíró Péter
Marketing tanácsadó, oktató, igazságügyi szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Ha koraszülött baba érkezik (x)
2021-12-17 09:46 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Ha egy baba a 37. hét előtt születik meg, vagy a súlya nem éri el a 2500 grammot, koraszülöttnek kell tekinteni és kezelni nálunk. Igen picik lehetnek ezek a kis emberek, soványabbak, mint az időre született babák.

Sokat tehet a környezet, hogy a szülők ne érezzék magukat tehetetlennek ebben a helyzetben. Mert nem vagyunk már eszköztelenek. Rendkívül sok tapasztalat gyűlt össze az évek folyamán, melyekkel mind a szakemberek, mind pedig a szülők rengeteget tehetnek a kisbaba erősödéséért és fejlődéséért.

A természet tökéletessége

Sok helyen alkalmazzák már a kenguru módszert a koraszülött intenzív osztályokon. 1979-ben Martinez doktor Bogotában a kenguruktól ellesett módon a koraszülött babákat a mama vagy a papa csupasz mellkasára tette. Egymás közelsége szinte csodaként hat. Igazán szorosra fűzi a kapcsolatot, csökkennek a kisbaba szervezetében tomboló stresszhormonok, életfunkciói javulnak. A mama tejtermelése is látványosan javulásnak indulhat. Az anyatej minden cseppje kincs. Ráadásul a természet tökéletessége itt is megmutatkozik: a koraszülötteket tápláló anyatej fehérje-, zsír-, energia- és immunanyag-tartalma magasabb. Több benne az ásványi anyag, mint a laktóz. És a babának ekkor pont erre van szüksége.

Érdemes elkezdeni az anyatej lefejését. Nagyon sok hasznos terméket lehet már kapni azért, hogy ennek az éltető nedűnek egyetlen egy cseppje se vesszen kárba. A tejgyűjtő kagyló például segít a szoptatás közben ki-kicsorduló tápláló anyatejet összegyűjteni.

Az anyaméhre emlékeztető kis kuckó

A koraszülött osztályon töltött időszak, majd a hazatérést követő napok nem egyszerűek. A lelki egészség támogatásához sokat tehetnek a barátok, rokonok, de van, hogy szakember segítségét érdemes kérni. A hordozás és a testkontaktus ebben a helyzetben is pozitív hatással van a csecsemő fejlődésére. Mind a baba, mind a szülők számára segíthet átvészelni a feszültebb időszakokat.

Nagyon hasznos lehet a Lindalime babafészek, mely Svédországból indult világhódító útjára. Ott már a nyolcvanas évek óta alkalmazzák a szülészeteken. Legfőképp a koraszülött osztályokon. Finoman körbeöleli a babákat, így az anyaméh melegét és biztonságát idézi fel. Még az inkubátorokba is beteszik. A finom belső pamutbélés így ott is melegen tartja pici testüket, védi, mint a mama pocakja még nem is olyan régen.

Szeretetben és biztonságban

A pólyát már nagyon régóta használjuk a pici babák védelmére. Finoman körülöleli őket, melegíti kis testüket. Az ő hőháztartásuk még egészen más, mint a nagyobbaké, és főleg a koraszülött babák igen érzékenyek a hőmérséklet változásaira. Emellett a pólya még megtartja a baba gerincét és a fejét is, mely az időre született babákénál kicsit nagyobb és súlyosabb is lehet. De ami a legfontosabb egy koraszülött baba számára, az a szülői közelség és támogatás. Semmi sem tudja oly mértékben segíteni a regenerálódást, mint a szeretetteljes környezet.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!