mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Balogh Erika
Balogh Erika
Insomnia Reklámügynökség
stratégiai tervező


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
TikTokozzon a gyermek vagy sem? (x)
2021-12-20 09:21 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Talán van olyan általános igazság, amelyet sokszor hallottunk az idősebb generáció szájából. Jelen esetben a klasszikus kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond jelenséget idézhetjük fel itt.


Amíg az anyukás Facebook-csoportok tele vannak szoptatási, hozzátáplálási kérdésekkel, addig vajmi kevés teret kap egy olyan fontos probléma, ami kamasz gyermekeinket érinti, és amire mi, életkorunkból adódóan nem feltétlenül vagyunk felkészülve.

Már a televízió és a YouTube használatánál is elvérzik sok szülő a jóval kisebb és önállótlanabb gyermekek esetében, így aztán nem meglepő, hogy Instagramon vagy TikTokon elszabadul a pokol, amire most a videopszichologus.hu is figyelmeztet.

A közösségi média ezer fronton támad, és jóllehet a Z generáció szinte teljesen eltűnt Facebookról, ez nem jelenti azt, hogy nem használják a közösségi platformokat.

Hol keressem a gyerekem?

Fontos, hogy a szülők lépést tartsanak a trendekkel, nyomon kövessék, milyen platformokon szerepel névvel és arccal a gyermekük, hiszen megannyi veszély leselkedik a felnőttkorú felhasználókra is, nemhogy a jóval tapasztalatlanabb tinédzserekre.

Ilyen nagyon trendi platform jelenleg a TikTok, ahol hatalmas ugrást értek el a felhasználók számában, zömében pedig fiatalkorúak a felhasználók.

Itt tizenöt másodperc jut arra, hogy a felhasználó megmutassa, ő bizony valaki. Valaki, aki számít, valaki, aki szerethető, akit érdemes követni.

De mi történik, ha valami balul sül el?

15 másodperc hírnév

Teljesen normális viselkedés a kamaszok részéről, hogy megpróbálják egymást túllicitálni, ezt tették a tinik harminc évvel ezelőtt is, csak akkor épp a menőbb laszti volt a lényeg. Most viszont új kor, új fegyver.

És bizony gyilkos fegyver is lehet.

A megfelelő felkészítés nélkül gyermekünkre ezer veszély leselkedik: óvatlanul nagyon intim információkat oszt meg, kipécézi őt egy felhasználói csoport, és máris indul az internetes zaklatás, azaz a cyberbullying, de hasonlóan rossz irányba tereli a gyermeket a visszajelzések, az elismerések elmaradása.

Egy konfliktus, egy sikertelen poszt, egy rosszul értelmezett komment hatalmas károkat tud okozni a gyermek lelkében, és ha ez rendszeresen ismétlődik, és esetleg még nincs is kivel megbeszélnie ezt, akkor akár végzetes következményeket is vonhat maga után.

Ha úgy érzed, gyermeked veszélyben van, mindenképp értekezz a videopszichologus.hu szakértőivel, mielőtt tragédiába torkollik a közösségi médiában való jelenlét.

Fontosak az alapok

Csak úgy, mint a televízióhasználat oktatásakor, a szülőnek muszáj felkészítenie a gyerekét a közösségi médiára!

Teljesen megtiltani nem szabad, hiszen nem lehet kizárni a saját korának trendjeiből, de meg lehet arra tanítani, hogyan osszon meg tartalmat, vagy épp mire használja az adott platformot. Mert van a TikTok BookTok része is, ahol kamaszok osztják meg olvasmányélményeiket, és ösztönzik egymást a könyvolvasásra.

Látod, olyan ez, mint a kés: kenhetsz vele kenyeret a szerettednek, de gyilkolhatsz is vele. A te kezedben a döntés!Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!