mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
dr. Bíró Péter
dr. Bíró Péter
Marketing tanácsadó, oktató, igazságügyi szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A kennel köhögés megelőzése oltással (x)
2022-02-22 09:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kennel köhögés minden esetben erős köhögéssel jár, ami kiegészülhet orrfolyással, étvágytalansággal, rossz közérzettel, súlyosabb esetben lázzal is.

A leggyakrabban a legyengült, egyébként is beteg, vírussal megfertőződött kutyákat támadja meg a Bordetella baktérium, amely a kennel köhögést okozza.

A betegséggel kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés: érdemes-e oltani ellene a kutyákat vagy sem? Ennek járunk most utána!

A kennel köhögéssel kapcsolatos tudnivalók


A szopornyica-, herpesz- vagy influenzavírussal megfertőződött kutyák nagyobb eséllyel esnek áldozatul a betegségnek. A zsúfolt, poros, koszos helyen élő kutyák, akik ráadásul koruknál fogva is gyenge immunrendszerrel rendelkeznek, nagyobb eséllyel betegszenek meg.

A legtöbb esetben a kennel köhögés a náthához hasonlóan magától elmúlik, a baktérium elleni antibiotikum és az egyéb köhögés elleni szerek segíthetik a gyógyulást és enyhíthetik az állat panaszait. A kutya 3-6 hét elteltével jobban lesz majd, ám ha a tünetek nem múlnak, keressük fel az állatorvost a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében.

A gyógyulás egészséges, tápanyagban gazdag táplálkozással is segíthető. Remek kiegészítő például a BioZoo.hu kínálatában fellelhető barf kutyáknak.

Oltás a kennel köhögés ellen

A kennel köhögés ellen oltás is létezik, ám ezek nem garantálnak 100%-os védelmet a betegség ellen, a már fennálló fertőzést pedig egészen biztosan nem kezelik. Az oltásnak három típusa létezik attól függően, hogy milyen formában adható be a kutyának. Így kapható az injekciós, az orrpermetben lévő és a szájon át, gyógyszerként adható, kennel köhögés elleni oltás is.

Azoknak a kutyáknak, akik kis helyen élnek több társukkal együtt, érdemes beadni az oltást. Mivel azonban a betegséget számos vírus okozhatja, nem küszöbölhető ki teljes mértékben az, hogy a kutyus megbetegszik majd. Ami azonban biztos, hogy egy gyenge, védtelen eb nagyobb eséllyel fertőződik majd meg.

A kutya immunrendszerének erősítésével, a természetes védekezőképesség támogatásával a legtöbb betegség, így a kennel köhögés ellen is hatékonyan megvédhetjük kedvencünket. Tápanyagokban gazdag, egészséges táplálással és természetes eredetű vitaminok adagolásával a kutya szervezete könnyedén legyőzi majd a betegséget. A fiatal, erős, tágas helyen tartott kutyákat tehát nem érdemes oltani, hiszen a túl sok oltás sem tesz jót a házi kedvenceknek.

Az idős, kölyökkorú, beteges vagy kennelben tartott ebek számára azonban jól jöhet az oltás, ám teljes védelmet sajnos nem képes nyújtani. A legjobb az orron keresztül adható típus, amely képes aktiválni a testben lévő védekező fehérjéket.

A kennel oltás beadása tehát bizonyos esetekben indokolt lehet, de a legjobb az egészséges életkörülmények és táplálék biztosítása a kutya saját szervezetének erősítése céljából.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!