mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:























kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A faktoring ügyletek jogi szabályozása
2022-03-21 11:50 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Bár a faktoring komoly múltra tekint vissza, évszázadok óta használják az üzleti életben finanszírozásra, hazánkban, napjainkban éli virágkorát.

Még a cégvezetők is viszonylag kevés ismerettel rendelkeznek róla, emiatt sok a tévhit, félreértés vele kapcsolatban.

A faktoring vevőkövetelések adásvételét jelenti. Általában halasztott fizetésű, még le nem járt kintlévőségek faktorcégek általi megvásárlását értjük alatta. A multinacionális cégek hazai megjelenésével egyidőben kezdett elterjedni, és napjainkban bizonyos üzleti környezetben teljesen elfogadott gyakorlattá vált. Azonban hazai szabályozása sokáig nem volt teljes körű, az ún. UNIDROIT nemzetközi egyezmény hivatkozik rá, mint követelésvételi szerződésre, de a magyar köz- és magánjogi szabályozás sokáig nem volt kidolgozott egyre nagyobb gazdasági jelentősége ellenére sem.

A faktoring létjogosultsága

Faktoring esetében a faktor megvásárolja a vevő aktív, hosszabb lejáratú követeléseit, amelyek származhatnak áruszállításból és szolgáltatásnyújtásból egyaránt. Ezáltal az eladó (szállító) jóval hamarabb jut a pénzéhez, mivel a faktor a számla ellenértékének 80-90%-át a faktorálást követően néhány napon belül vagy digitális faktoring esetén azonnal átutalja az eladó számlájára. A fennmaradó összeg faktoring díjjal csökkentett részét pedig az ellenérték vevő általi teljesítésekor rendezi.

A faktorálás jó, egyszerű és gyors megoldás lehet a vállalkozások likviditásának stabilizálására. A bankhitelekkel szemben faktoring esetében nincs szükség fedezetre, továbbá a faktor nem az eladó/igénybevevő hitelképességét vizsgálja, hanem a vevők fizetési hajlandóságát. Így kezdő, valamint hosszabb fizetési határidőre teljesítő vevőkkel rendelkező vállalkozások számára is finanszírozási megoldást jelenthet, akiknél a banki hitelezés szóba sem jöhetne.

A faktoring szabályozása

A faktoring ügyleteket jelenleg a 2013. V. törvénye alapján a polgári törvénykönyv szabályozza.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedéllyel bíró banki hátterű, illetve azzal nem rendelkező faktoring cégek törvényes és szabályos működését az MNB felügyeli. A FlexiBill csapata több mint 15 éves pénzügyi tapasztalattal rendelkezik, és fintech forradalmárként azért dolgozik, hogy visszaszerezhesd az irányítást pénzügyeid felett.

A faktorálás menete a következő:
 
  • Az igénylő benyújtja a faktoring szolgáltatásra vonatkozó kérelmét a faktor cégnek. A kérelem befogadásáról vagy elutasításáról a faktor rendelkezik. Elfogadás esetén a szükséges dokumentumok benyújtása után kb. 2 héten belül megtörténhet a szerződéskötés.
  • A szerződéskötést követően a faktor folyósítja az igénybevevő részére a faktorálásra benyújtott kintlévőség faktoring díjjal és kezelési költséggel csökkentett összegét. Ehhez a faktor rendelkezésére kell bocsátani a kintlévőség alapját képező szerződést/megrendelést, a teljesítésről kiállított számlát, valamint a teljesítési igazolást.


Vedd igénybe a digitális faktoringot, lépj a jövőbe még ma.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!