mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Erős Attila (Fotó: Köő Adrienn)
Erős Attila
Fastbridge
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Társasági adó felajánlások, tao támogatás 2022-ben
2022-03-23 09:12 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Ebben a cikkben körüljárjuk, hogy a tao támogatás 2022-ben milyen hatást gyakorol a társasági adóalapra. Megnézzük az adomány fogalmát is, ahogy kitérünk arra is, hogy milyen formában adható a tao támogatás.

A társasági adóalanyok számos jogcímen támogathatnak más adózókat. Ezek közül ebben a cikkben a közhasznú szervezeteknek és a látvány-csapatsportban érdekelt sportszervezeteknek nyújtott támogatásokról lesz szó.

Az adomány fogalma

A TAO törvény 4. § 1/a pontja rögzíti, hogy mi minősül adománynak. Eszerint az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott juttatás, támogatás, illetve térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke minősül annak. Méghozzá akkor, ha:
 
  • Egyházi jogi személy részére adják, a törvényben meghatározott tevékenysége támogatására.
  • Egy közhasznú szervezet részére adják, a törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására.
  • A közérdekű kötelezettségvállalás szervezőjének adják, a közérdekű kötelezettségvállalás céljára.


Milyen formában adható a tao támogatás?

A társasági adóalany más adózók számára többféleképpen is felajánlhat támogatást. Ilyen a juttatás, a támogatás, de a térítés nélkül átadott eszköz vagy térítés nélkül nyújtott szolgáltatás is. Tehát elmondható, hogy közel sem csak feltétlenül pénzbeli adományozásról van szó.

Ha szeretnél még olvasni hasonlóan érdekes és fontos (főleg adózási) témákról, akkor kövesd a Central Audit blogját, érdemes!

A tao támogatás adóalapra gyakorolt hatása

Egy, az adóalany által adott támogatás, juttatás vagy térítés nélküli átadás négyféle hatást gyakorolhat az adóalapra.

A nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek és ráfordítások növelik a társasági adóalapot. Ha az adózónak nincs meg a megfelelő tartalmú nyilatkozata, akkor kell adóalapot növelő, nem a vállalkozás érdekében felmerülő költségként számolni.

Ha viszont a vállalkozás érdekében felmerült elismert költségekről, ráfordításokról van szó, akkor nincs hatásuk az adóalapra. Ezek feltétele a támogatásban részesülő által kiállított és megfelelő tartalmú nyilatkozat. Valamint az adózónak az így nyújtott összeget el kell számolnia az eredmény terhére. Ha megvan a nyilatkozat, akkor a társasági adóalapot az adózónak nem kell visszanövelnie.

Adóalap-csökkentő tétel lehet a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás, költség. Ha tartós adományozási szerződés keretében történik a támogatás nyújtása, 40%-a érvényesíthető, enélkül 20%-a. A Nemzeti Kulturális Alapnak és a Magyar Kármentő Alapnak adott támogatások 50%-a vehető figyelembe adóalap-csökkentő tételként.

Adókedvezmény érvényesíthető a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások után. A tao alanyok jelenleg két adókedvezmény mellett dönthetnek, melyek csökkentik a fizetendő adót. A filmalkotások és a látvány-csapatsportok támogatása.

Kövesd a Central Audit bejegyzéseit, és légy tájékozott a témában!

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!