mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Illisz László
Dr. Illisz László
Heti Válasz
felelős szerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Miről is szól a projektportfólió-menedzsment?
2022-04-25 09:35 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Hazánkban még viszonylag új megoldás a projektportfólió-menedzsment.

Azonban egyre inkább felismerték, hogy igenis szükség van a projektek átfogó kezelésére, amely segítségével optimálisan kézben tartja a projekteket, és képes mindazonáltal az üzleti érték és eredményesség maximalizálására.

Mit jelent a projektportfólió-menedzsment?

A vállalati stratégia alapvető célja, hogy a különböző projektek keretében minél nagyobb üzleti eredményre tegyünk szert. Az arra érdemes projekteket, programokat és projektszintű feladatokat pedig egy portfólióba szervezzük.

Egy mappába, avagy projektportfólióba kerülnek a kiválasztott programok, amelyeket a projektportfólió-menedzsment felügyel és irányít a főbb célok elérése érdekében. Így együttesen tekintünk az üzlet értékének maximalizálására, a kockázatok minimalizálására, valamint a szükséges erőforrások optimalizálásra.

Mikor szükséges a projektportfólió-menedzsment?

Amikor egy vállalat életében megsokszorozódnak a projektek, megnövekszik elemei száma, akkor mindenképp ajánlott a projektportfólió-menedzsment alkalmazása, hogy megfelelően kezelni tudjuk, és átlássuk a hozzáadott értéket. A feltételeinek megteremtéséhez azonos módszertan szükséges, valamint egy hatékony, jól működő projektmenedzsment.

A Szinergia Kft. ebben támogatást tud nyújtani, a projektmenedzsment képzés elvégzésével profi csapat alakítható ki, amelynek szakismeretével tudatosan indítható és valósítható meg minden egyes vállalati projekt. Nem mellesleg a projektmenedzsment működése is optimalizálható szakképzett munkaerővel.

Az egyik legnagyobb veszélye az eredményes portfólió-menedzsmentnek pont a humán erőforrás és kompetenciák hiánya, illetve alapvetően az erőforrás tervezése és biztosítása. Mindemellett, ha az adatáramlás nem stabil, akkor hibás adattartalom mellett hibás döntések is születhetnek.

Projektportfólió-menedzsment a gyakorlatban


Egy vállalkozás, amikor a projektportfólió-kezelés mellett dönt, a módszertani modell felállítására lesz elsőkörben szükség, illetve meghatározni a felelősségi köröket és szinteket. Következő lépésben jön egy priorizálási szempont, valamint a kategóriarendszer létrehozása, ezt követően indulhat a tervezés.

A tervezési folyamat részeként rögzítésre kerülnek az éves célok az adott időszakban, és a végrehajtást követően tudjuk ezek megvalósulását nyomon követni, illetőleg felülvizsgálni.

A projektportfólió-menedzsment gyakorlatában fontos feladat az egyes projekteknek a kontrollálása és felügyelete, priorizálása döntési helyzetben, állandó kockázat- és problémakezelés, valamint az erőforrások ismeretében a projektek esetleges leállítása.

Sikeresnek pedig akkor tekinthető a tevékenységünk, ha a különféle folyamatcsoportokkal - kezdeményezés, tervezés, végrehajtás és optimalizálás - megtámogatott, előzetesen kitűzött célok megvalósulnak.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik őszi konferenciát várja a legjobban?

Internet Hungary

Brand Festival

Marketing Summit

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!