mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Egy jól megépített tető ismérvei (x)
2022-05-17 09:21 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A tető igen fontos szerepet játszik egy épület kinézetében, ám esztétikai tulajdonságainál jóval nagyobb hangsúly kerül a feladataira. Cikkünkben ismertetjük, mitől lesz tartós, strapabíró és időtálló egy tető!

A tető legfontosabb feladatai

Egy háztető rendkívül sok időjárási körülménynek és egyéb környezeti hatásnak van kitéve, így fontos, hogy megfelelő védelmet nyújtson ellenük. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a csapadékelvezetésre is, amely jelentős befolyással bír egy épület időtartamára és szerkezetének állapotára.

Gyáraknál, csarnokoknál és egyéb, nem lakóépületeknél pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő ipari hőszigeteléssel legyen ellátva a tetőszerkezet is. Ennek segítségével megakadályozható a pára lecsapódása, amely penészesedést, nedvesedést okozhat az épület szerkezetében és alapjaiban.

Az előírások és szabályzatok betartása

Ahhoz, hogy egy tető maximálisan betöltse feladatait, biztonságos és stabil legyen, elengedhetetlen, hogy a tetőépítésre vonatkozó szabályokat, műszaki előírásokat betartsák. Emellett gyártói alkalmazástechnikai útmutatókat is figyelembe kell venni, és az engedélyezési és/vagy kivitelezési tervek alapján készülhet el a tetőszerkezet.

Tervezés és kivitelezés során is követni kell az előírásokat, melyek többek között vonatkoznak magasépítmények hő- és zajszigetelésére, favédelemre, és tetőfedési és tetőszigetelési munkálatokra. Nagyon fontos, hogy a tető építéséhez felhasznált anyagok speciális, rovar- és gombavédelem elleni bevonattal, valamint tűzvédelemmel is rendelkezzenek.

Bízd a tetőépítést és akár a teljes generálkvitelezési munkálatokat a Színvonal Bau Kft.-re, hogy a szabványoknak és előírásoknak megfelelő, tökéletes végeredményt kapjon épületed!

Ezekből az elemekből épül fel a tető

A szarufák a tetőszerkezet lejtésében játszanak meghatározó szerepet, emellett fontos feladatuk a tetőelemek súlyának, illetve a szél- és hóterhelés hordása is. Az alátéthéjazat a vízzáróság megerősítésében segédkezik, emellett védelmet nyújt a lezúduló csapadék, porhó és szél ellen. Ha valami miatt a tetőfedő anyag megsérül, az alátéthéjazat lép a tetőfedés szerepébe, amíg meg nem történik a megfelelő helyreállítás.

Az ellenlécek a szarufával megegyező hosszúságú és mennyiségű elemek, amelyeket a tető hajlásszögétől függően szükséges méretezni. Emellett a fedés alatt található szellőző légréteg szükséges magassága is meghatározó tényező a tényleges méreteket illetően.

A tetőlécezés kivitelezése nagyban befolyásolja a tető kinézetét és síkját is, ezért nagyon fontos, hogy a felületek síkbeli egyenessége megfelelő legyen. A héjazatot különböző színekben választhatjuk meg, és a tervekben elfogadott tetőfedő anyag használatával készülnek el.

Bízd épületed ipari hőszigetelését, bádogozását a Színvonal Bau Kft. gondos kezeire, hogy az minőségi, precíz és időtálló legyen!Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!